Zelená oáza: Najlepšie nápady na rastliny pre váš balkón

07.05.2024, Aktualizované: 20.06.2024
8 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Mnohí ľudia využívajú zelený balkón ako miesto na oddych a relaxáciu. Rozkvitnuté, farebné kvety a okrasné rastliny sú nielen príjemné na pohľad, ale zlepšujú aj kvalitu ovzdušia. Balkón ponúka možnosť pestovať chutné bylinky, zeleninu a ovocie, aj keď nemáte záhradu. Čerstvú zeleninu a stredomorské bylinky môžete použiť pri varení a zároveň vaše rastliny poskytujú prostredie pre vtáky a hmyz. Vysadený balkón tiež poskytuje viac súkromia a ponúka vám dekoratívnu a prírodnú zástenu. Ideálne sú rastliny ako brečtan, prilbica, rododendrony alebo hortenzie.

 

barevne rastliny na balkone

 

Nápady na balkónové kvety: ako správne vysadiť balkón?

Chcete si štýlovo a prakticky osadiť balkón a zároveň vytvoriť útulnú atmosféru? Potom sú pre vás pripravené rôzne možnosti. Na balkóny sú ideálne kvetináče a truhlíky rôznych veľkostí. Dajú sa flexibilne používať, šetria miesto a na rozdiel od otvorených záhonov ponúkajú výhodu kontrolovateľnej kvality pôdy.

 

Vysadený balkón

 

Vertikálne záhrady sú ideálne pre malé balkóny. Zelené steny, mriežky a rastlinné steny slúžia ako dekoratívny pútač pozornosti, majú upokojujúci účinok a nevyžadujú veľa miesta. Závesné koše a závesné kvetináče sú skvelé ako farebné škvrny a akcenty na balkóne. Zaberajú veľmi málo miesta. Okrem toho umožňujú dobrú cirkuláciu vzduchu okolo rastlín. Malý bylinkový záhon na balkóne je atraktívnym a dekoratívnym doplnkom.

 

balkón so záhonom

 

Správna podstielka

Vybavenie postele zahŕňa všetky materiály a nástroje potrebné na údržbu postele. Na vytvorenie záhonu je dôležitá najmä kvalitná pôda alebo kompost a náradie, ako sú záhradnícke nožnice, kanvy na polievanie, lopatky a rukavice na kvety. Aj rastliny, ktoré si vyberiete, by mali byť vhodné na požadované miesto. Zvážte preto potreby rastlín. Niektoré rastliny napríklad uprednostňujú veľa slnka, zatiaľ čo iné vyžadujú tienistejšie miesto. Okrem toho by mali kvetináče ponúkať dostatok priestoru a zabezpečiť optimálny rast.

 

Nápady na balkónové vyvýšené záhony

Okrem kvetináčov a sadeníc je ďalším nápadom pre balkónové rastliny vyvýšený záhon, ak to dizajn balkóna umožňuje. Vyvýšené záhony sú odolné, ergonomické a optimálne využívajú obmedzený priestor na balkóne. Ponúkajú priestor pre mnoho rastlín. Môžete si vybrať z modelov vyrobených z dreva, plastu a kovu v rôznych farbách a tvaroch.

Veľmi špeciálnym projektom je samozrejme vyvýšená posteľ pre domácich majstrov, ktorú si môžete navrhnúť podľa vlastných predstáv a potrieb. Na svoj DIY projekt použite kvalitné akumulátorové náradie. Pre balkón vhodný na pestovanie rastlín je nevyhnutná aj vhodná terasová dlažba; praktické a na údržbu jednoduché sú najmä click dlaždice alebo drevené dosky.

 

Nápady na balkónové rastliny pre slnečné miesta

Správny výber rastlín závisí od toho, či je váš balkón na slnečnej strane alebo v tieni.

Týmto rastlinám sa darí na slnečných balkónoch:

  • Muscari uprednostňujú slnečné stanovištia. Sú to mimoriadne odolné, nenáročné rastliny, ktoré milujú kvety, znášajú veľké teplo a vydržia aj dlhšie sucho.
  • Petúnie: Tieto farebné rastliny sú známe svojimi bujnými kvetenstvami. Sú ideálne do závesných košov alebo závesných košíkov a milujú slnko.
  • Levanduľa: Levanduľa je voňavá a nenáročná rastlina, ktorej sa darí na plnom slnku. Je ideálna do balkónových debničiek alebo kvetináčov.
  • Slnečnice: tieto obľúbené žlté kvety sú mimoriadne dekoratívne a je známe, že potrebujú veľa slnka. Slnečnice poskytujú prostredie pre hmyz a sú ideálne na slnečné balkóny.
  • Oleander: Oleander je vždyzelená rastlina s peknými kvetmi, ktorej sa darí na plnom slnku. Oleander je však jedovatý. Preto ho umiestnite mimo dosahu detí a domácich zvierat.

Nezabudnite použiť vhodný postrek proti škodcom, aby ste sa mohli dlho tešiť zo svojich balkónových rastlín. Levanduľa, palina, nechtík, šalvia alebo mäta vydávajú intenzívne vône, ktoré sú nám príjemné, ale odpudzujú škodcov. So správnymi naradie môžete svojim balkónovým rastlinám poskytnúť správnu starostlivosť a zabezpečiť ich dlhú životnosť.

 

farebný zarastený balkón

 

Balkónová výsadba: Stinná strana

Na tienistých balkónoch sa nemusíte zaobísť bez farebných rastlín. Existuje mnoho rastlín, ktorým sa darí v tieni alebo v polotieni.

  • Kapradiny: Tieto rastliny sú na balkóne skutočným lákadlom a uprednostňujú tieň. Ľahko sa o ne starajú a v kvetináčoch vyzerajú mimoriadne štýlovo.
  • Fuchsie: Fuchsie milujú tienisté alebo polotieňové miesta. Darí sa im najmä v závesných košoch alebo kvetináčoch.
  • Fialky: fialky sú dostupné v mnohých tvaroch a farbách. Voňavé kvety si nevyžadujú veľkú starostlivosť a majú rady tienisté miesta.
  • Begónie: Tieto balkónové rastliny sú mimoriadne pestré, nenáročné na údržbu a darí sa im aj v tieni. Kyprá, svieža a na živiny bohatá pôda je pre begónie ideálna.
  • Brečtan: Brečtan je obľúbená popínavá rastlina pre balkóny. Rastie rýchlo a bujne, zachováva si listy po celý rok, a preto je ideálny aj ako dekoratívna zástena súkromia.

 

begonie

 

Doprajte balkónovým rastlinám dostatok živín a vody a pravidelne ich hnojte. Pri aplikácii hnojív na rastliny vám pomôžu praktické postrekovače. Ochranné siete chránia pred škodcami a odolné rúno chráni rastliny pred poškodením mrazom. Odstráňte staré a odumreté listy, aby vaše rastliny mohli kvitnúť v plnej kráse a vy ste sa z nich mohli dlho tešiť.

 

Nápady na bylinkovú záhradku na balkóne

Na pestovanie zeleniny, ovocia a byliniek nepotrebujete nevyhnutne veľkú záhradu, mnohé výživné rastliny sa dobre pestujú aj na balkóne. Bylinkový záhon na balkóne vám poskytne čerstvé a aromatické kulinárske bylinky a dá sa zriadiť priestorovo úsporne. Doma vypestovaná zelenina a bylinky ponúkajú aj väčšiu nezávislosť od supermarketov.

  • Rozmarín: Rozmarín je aromatická bylina, ktorá vyžaduje slnečné svetlo a je ideálna pre slnečné balkóny. Je vhodný na pestovanie v kvetináčoch aj v sadeniciach. Rozmarín je tiež všestrannou kulinárskou bylinkou.
  • Paradajky: najmä trpasličie alebo malé paradajky sú ideálne na pestovanie na balkóne. Paradajky milujú slnko a teplo. Ideálne je umiestniť ich pod strechu, aby boli chránené pred dažďom.
  • Bazalka: Táto obľúbená kulinárska bylina potrebuje veľa slnka a tepla. Rastlina však neznáša poludňajšie teplo, preto sú ideálne okenné parapety. Bazalka je všestranná a dá sa použiť do mnohých jedál a zelených smoothies.
  • Mäta: Táto voňavá bylinka dobre prospieva v kvetináčoch, je veľmi nenáročná na údržbu a miluje takmer každé miesto.
  • Pažítka: pažítka tiež najlepšie rastie v kvetináčoch a mala by mať drenážnu vrstvu. Pažítka uprednostňuje čiastočný tieň.
  • Reďkovky: tejto rýchlo rastúcej zelenine sa dobre darí v malých kvetináčoch a balkónových debničkách. Reďkovky majú rady polotieňové alebo slnečné balkóny.

 

bylinna záhradka na balkóne

 

Nápady na rastliny na balkón v zime

Odolné rastliny poskytujú súkromie na balkóne aj v chladnom období, zatiaľ čo zimné kvitnúce rastliny zaujmú svojou kvetinovou nádherou aj v zime. Na balkón sú ideálne aj vždyzelené rastliny.

Odolné rastliny na chladné obdobie:

Táto vždyzelená rastlina na jeseň upúta pozornosť všetkých svojimi lesklými listami a červenými bobuľami.

  • Vavrín: Je to voňavý ker, ktorého listy zostávajú zelené aj v zime.
  • Zimný jazmín: Táto zimná kvitnúca rastlina v zime žiari nádhernými farbami.
  • Írsky brečtan: Ako odolný popínavý strom poskytuje írsky brečtan v zime súkromie a je skutočnou ozdobou v závesných košoch.
  • Bylinky: Niektorým bylinkám sa na balkóne darí aj v zime. Patrí medzi ne tymián, drieň a mäta pieporná.

 

Záver: nápady na balkónové rastliny - vytvorenie zelenej oázy

Starostlivým výberom správnych rastlín môžete na balkóne vytvoriť kvitnúcu oázu, ktorá vydrží po celý rok. Vytvorte si miesto pokoja a oddychu a tešte sa z pestrej a farebnej výsadby.

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk