Zariadenie malej kuchyne - efektívne a štýlové nápady

07.05.2024, Aktualizované: 23.05.2024
10 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Malá kuchyňa zvyčajne postačuje jednočlenným domácnostiam, pretože je v nej menej riadu a spotrebného materiálu ako vo viacčlenných domácnostiach. Naša kuchyňa je však prirodzene aj miestom, kde sa chceme cítiť pohodlne. Preto by mala byť funkčná, ale aj vizuálne príťažlivá. Ak je priestor obmedzený, je potrebná trocha kreativity a dobré plánovanie. Aj malé kuchyne môžu byť štýlové, moderné a elegantné, ak budete mať na pamäti určité veci.

 

Nápady do malých kuchýň - výzvy na vybavenie

Ak je priestor v kuchyni obmedzený, využite ho o to intenzívnejšie. Existujú na to rôzne možnosti a triky. Pre malé kuchyne sú ideálne a praktické multifunkčné kuchynské linky. Inteligentné úložné riešenia poskytujú viac úložného priestoru aj v tých najmenších kuchyniach. Obchody pre domácich majstrov a špecializované predajne kuchýň ponúkajú kompaktné a priestorovo úsporné kuchynské spotrebiče, ktoré sú špeciálne navrhnuté na použitie v malých kuchyniach. Výsuvné pracovné dosky alebo sklápacie nástenné skrinky majú tú výhodu, že ich môžete použiť na viacero účelov. Keď sa nepoužívajú, uvoľnia viac miesta. Vďaka správnemu osvetleniu a svetlým farbám môžete tiež opticky vytvoriť viac priestoru.

 

Plánovanie malej kuchyne

Venujte plánovaniu kuchyne dostatok času, pretože chyby sa často ťažko alebo vôbec nedajú napraviť. Jednou z dôležitých otázok, ktoré si treba ujasniť, je štýl kuchyne. Oceňujete elegantný vzhľad, mala by byť kuchyňa klasická a nadčasová, moderná a funkčná alebo skôr rustikálna? Pred kúpou novej kuchyne si riadne zmerajte dostupný priestor, aby ste sa neskôr vyhli nepríjemným prekvapeniam. Len tak sa uistíte, že kuchynské spotrebiče a nábytok sa do kuchyne naozaj zmestia a že ju využijete naplno. Vďaka našim tipom a trikom budú aj tie najmenšie kuchyne vyzerať elegantne a prakticky.

muž číta plán budovy

 

Správne rozmery

Najprv si urobte náčrt, t. j. pôdorys s dĺžkou a šírkou kuchyne. Uistite sa, že náčrt je v mierke a presný. Nakreslite presnú polohu dverí a okien. Nezabudnite si všimnúť zarážku dverí, prípojky plynu a vody a soklové lišty. Dĺžky a šírky merajte pomocou skladacieho pravidla alebo ideálne použite laserový merač vzdialeností. Kvalitné meracie technika uľahčuje meranie a zabezpečuje maximálnu presnosť. Zohľadnite aj výšku kuchyne a rohy a uhly. Najmä staršie domy a staré byty často nemajú takmer žiadne pravé uhly. Označte si aj polohu radiátorov, zásuviek a vypínačov svetla.

 

 dvaja muži zatĺkajú klinec do dreva

 

Malú kuchyňu vybavte rozumne: Najdôležitejšie vlastnosti

Pri zariaďovaní malej kuchyne nemusíte robiť kompromisy v oblasti pohodlia alebo funkčných spotrebičov. Ak je však priestor obmedzený, je potrebné viac plánovania a kreativity. Kuchynské spotrebiče zvyčajne zaberajú v kuchyni pomerne veľa miesta. Ak však máte len 10 metrov štvorcových, ideálne sú malé kompaktné spotrebiče. Kombinované kuchynské spotrebiče sú obzvlášť praktické, pretože vám ušetria nákup veľkého počtu jednotlivých spotrebičov. Aby ste mali dostatok úložného priestoru na kuchynské potreby, využite priestor na stenách a strope všade, kde je to možné.

Stanovte si rozpočet

Pri plánovaní kuchyne zohráva dôležitú úlohu rozpočet. Ak sa sťahujete do svojho prvého domu, často nemáte veľký rozpočet na nábytok. Elegantnú kuchyňu však môžete zariadiť aj s malým rozpočtom.

Najprv je dôležité analyzovať svoje potreby: aké funkcie a vlastnosti by mala mať vaša kuchyňa? Stanovte si priority a zamerajte sa na najdôležitejšie prvky. Stanovte si realistický rozpočet a zohľadnite náklady na materiál a prácu, ako aj náklady na inštaláciu. V ideálnom prípade sa rozhodnite pre energeticky úsporné spotrebiče, aby ste ušetrili náklady a zaistili dlhodobú udržateľnosť.

Porovnajte ponuky od rôznych dodávateľov a nájdite to správne riešenie pre malú kuchyňu podľa svojich potrieb. Nezabudnite na rezervu pre prípad nepredvídaných nákladov. V prípade potreby môžete získať finančné prostriedky na realizáciu vašej vysnívanej kuchyne.

Priestorovo úsporné malé kuchynské vybavenie

V malých kuchyniach je dôležitý každý centimeter, takže prvá otázka, ktorú si musíte položiť, znie: Čo naozaj potrebujem? Naozaj potrebujete tri formy na koláče a sedem naberačiek?

Vyčistite nepotrebné a vytvorte dostatok miesta pre dôležité veci.

Využite vertikálny úložný priestor a naplánujte nástenné skrinky až po strop. V kuchyni používajte posuvné dvere, pretože zaberajú zbytočne veľa miesta.

Veľkých, priestorovo náročných obalov sa môžete zbaviť aj pomocou skladovacích nádob a plechoviek.

 

malá kuchyňa s bielymi skrinkami

 

Kuchynské spotrebiče pre malé kuchyne

Aj v malých kuchyniach sa varí, smaží a pečie. Na veľké a objemné kuchynské spotrebiče je však k dispozícii menej miesta. Existujú však úzke kuchynské spotrebiče a umývačky riadu, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre domácnosti s 1 až 2 osobami. Malé odsávacie varné dosky a kombinované spotrebiče, ako sú mikrovlnné rúry a parné variče, šetria veľa miesta a ponúkajú ideálne riešenie 3 v 1.

 

Riešenia kuchynských skriniek pre malé kuchyne

Existujú kuchynské skrinky a skrinky, ktoré sa hodia špeciálne do malých kuchýň a stále ponúkajú dostatok priestoru na všetko, čo potrebujete na prípravu jedál. Rohové a uhlové kuchyne a rohové skrinky sú ideálne na to, aby ste čo najlepšie využili každý centimeter vašej kuchyne. Otočné a výklopné kuchynské skrinky a karuselové skrinky sú mimoriadne praktické a šetria miesto. Poskytujú dostatok priestoru na dosky na krájanie, hrnce, panvice a kuchynské náradie.

Otočné a karuselové skrinky umožňujú efektívne využitie úložného priestoru. Všetky pomôcky a zásoby sú ľahko prístupné otáčaním alebo otáčaním, pričom nezostáva žiadne prázdne miesto. Veľmi praktické sú aj mobilné spodné skrinky. Mobilné základné skrinky na kolieskach vytvárajú väčšiu pracovnú plochu a možno ich použiť kdekoľvek potrebujete.

 

malá kuchyňa so zelenými skrinkami

 

H4: Nástenné skrinky pre malé kuchyne: nápady

Skrinky na stenu a stenu, ktoré siahajú až po strop, sú ideálne pre malé kuchyne.

Pri inštalácii kuchynských skriniek je dôležité ich pripevniť k stabilnej stene, čo si môže vyžadovať špeciálne hmoždinky. Na montáž použite kvalitný akumulátorový skrutkovač a dbajte na to, aby boli nástenné skrinky vzdialené od pracovnej dosky aspoň 50 cm.

Otvorené nástenné police - nápady do kuchyne pre malé priestory

Vďaka otvoreným policiam sú malé kuchyne širšie a vzdušnejšie, zaberajú málo miesta a umožňujú rýchly prístup ku kuchynskému náčiniu.

 

žena v malej kuchyni si z police odnáša box na cestoviny

 

Nápady pre malé kuchyne - jedálenský kút

V malých kuchyniach slúžia pracovné dosky a kuchynské skrinky často aj ako jedálenský kút so sklopnými stoličkami. Otvorené priestory pri okne sú obzvlášť útulné. Ideálne sú aj rozkladacie jedálenské stoly alebo nástenné police s integrovaným stolom.

Skladací jedálenský stôl, stoličky, barové stoličky

Skladací nástenný stôl je všestranný, môžete ho používať ako jedálenský stôl, ale aj ako pracovný alebo odkladací priestor. Keď stôl nepoužívate, jednoducho ho zložte, aby sa miestnosť cítila otvorenejšia a väčšia. Podobná situácia platí aj pre skladacie barové stoličky a stoličky. V prípade potreby ich môžete rýchlo rozložiť a rovnako rýchlo opäť zložiť, aby ste ušetrili miesto.

Používajte kuchynský drez ako pracovnú plochu

Kuchynské drezy zaberajú veľa miesta, ale sú aj multifunkčné. Chcete drez používať ako pracovnú plochu? S flexibilnou podložkou na krájanie to nie je žiadny problém.

Niektoré špecializované obchody ponúkajú drezy s integrovanými doskami na krájanie. Drez môžete používať ako prípravnú plochu na varenie, krájanie alebo chladenie surovín.

 

Zväčšenie malých kuchýň

So správnym osvetlením vyzerá každá miestnosť väčšia, a to platí aj pre kuchyňu. Svetlé farby opticky zväčšujú miestnosti a dodávajú im viac svetla. Biele a pastelové farby robia kuchyne svetlými a nepreplnenými. Preto si na steny a skrinky vyberte jemné farby, ako je vanilková a svetlomodrá. Svetlé farebné obklady poskytujú viac svetla aj v malých kuchyniach. Osvetlenie pod skrinkami alebo bodové LED svietidlá optimálne osvetľujú pracovnú dosku a zároveň vytvárajú elegantnú atmosféru.

Čelá bez tesnení

Čelá bez výrezov sú moderné a dodávajú kuchyniam elegantný vzhľad, ale zároveň šetria miesto. Bezúchytkové fronty majú minimalistický vzhľad a zabraňujú tomu, aby ste sa v stiesnených priestoroch zasekli o vyčnievajúce úchytky.

 

Tipy pre malé kuchyne podľa typu

Otvorené kuchyne, ktoré spájajú obývaciu a jedálenskú časť, sú ideálne, keď je priestor obmedzený. V kuchyni a priľahlej miestnosti použite podobné farby a materiály. Vytvoríte tak plynulý prechod. Integrujte multifunkčné kusy nábytku, napríklad kuchynské ostrovčeky, ktoré možno použiť aj ako jedálenský stôl.

Nápady pre minikuchyne

Pre obzvlášť malé kuchyne sú vhodné tzv. špajzové kuchyne alebo skrinkové kuchyne, ktoré sa inštalujú do závesnej skrinky. Minikuchyne sú minikuchyne s varnou doskou, drezom a malou chladničkou. Voliteľne sa môže pridať mikrovlnná rúra alebo malá rúra.

Organizácia malej kuchyne - úzke kuchynské vybavenie

Vertikálne úložné riešenia sú ideálne pre úzke kuchyne. Úzke police, nástenné skrinky a nástenné regály poskytujú dostatok priestoru na riad, hrnce, panvice a zásoby. Šikovné organizačné systémy, ako sú organizéry do zásuviek a skriniek, tiež šetria miesto.

Malé kuchynské zariadenie so šikmou strechou

Priestor pod šikmou strechou využite na umiestnenie políc, nástenných skriniek alebo skriniek na mieru a vytvorte tak ďalší úložný priestor. Ďalší priestor poskytujú aj vysoké police a nástenné háčiky.

 

Nápady pre malé kuchyne: záver a výhľad

Zariaďovanie malých kuchýň môže byť spočiatku náročné, ale so správnym plánovaním a kreatívnymi nápadmi ho môžete úspešne zvládnuť.

Vďaka vertikálnym úložným riešeniam, svetlým farebným schémam, priestorovo úsporným kuchynským spotrebičom, multifunkčnému nábytku a inteligentným organizačným systémom možno malé kuchyne navrhnúť efektívne, prakticky a dekoratívne. Okrem toho správne osvetlenie poskytuje viac vizuálneho priestoru a útulnú atmosféru.

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk