Test akumulátorovej reťazovej píly 2024

05.06.2024
10 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Akumulátorové reťazové píly sú kompaktné nástroje, ktoré sa ľahko prepravujú a pracujú s akumulátorom. Považujú sa za skutočnú alternatívu k elektrickým alebo benzínovým reťazovým pílam. Rovnako ako benzínová reťazová píla, aj akumulátorová reťazová píla získava body za mobilitu a flexibilitu. Test akumulátorových reťazových píl však ukázal, že nie sú hlučné a nevydávajú nepríjemné pachy. Ten chráni životné prostredie. Neexistuje ani žiadny otravný kábel, ktorý poznáte z elektrických reťazových píl. Ľahkú akumulátorovú reťazovú pílu môžu obsluhovať aj fyzicky slabší ľudia, ktorí s ňou ľahko manipulujú.

Akumulátorové reťazové píly sa prednostne používajú na ľahšie záhradné práce. Keďže pracujú mimoriadne ticho, môžete nástroj používať aj v obytných oblastiach citlivých na hluk. Ľahko s ňou odrežete odumreté konáre a vyrúbete stromy, ktoré už nie sú živé. Akumulátorovú reťazovú pílu môžete použiť aj na rezanie trámov a hranolov, ako aj na ľahké pílenie palivového dreva.

ruky drzaju retazovu pilu

Prečo práve akumulátorová reťazová píla?

Na rozdiel od elektrických a benzínových reťazových píl ponúka akumulátorová reťazová píla rôzne výhody:


✔ Lepšiu batériu
Vďaka zdokonalenej technológii akumulátora môžete využívať kratší čas nabíjania a dlhšiu životnosť akumulátora

✔ Jednoduchá manipulácia a údržba
Údržba a starostlivosť o akumulátorovú reťazovú pílu je menej časovo náročná ako pri benzínových reťazových pílach

✔ Flexibilita
Neexistuje žiadny napájací kábel ani benzínový motor, vďaka čomu sú akumulátorové reťazové píly mobilné

✔ Tichá a ľahká
Akumulátorové reťazové píly sú ľahké a vydávajú menej hluku ako benzínové reťazové píly.


✔  Šetrné k životnému prostrediu
Na rozdiel od benzínových reťazových píl akumulátorové reťazové píly neprodukujú žiadne emisie, takže sú šetrnejšie k životnému prostrediu.

Akumulátorové reťazové píly sú ideálne na krátke rezné práce.


Dôležité kritériá nákupu

Chceli by ste si kúpiť akumulátorovú reťazovú pílu a neviete, na čo si dať pozor? V našom teste akumulátorových reťazových píl sme pre vás zhrnuli to najdôležitejšie:

Ak chcete mať istotu, že si kúpite správnu akumulátorovú reťazovú pílu, najprv sa zamyslite nad účelmi, na ktoré zariadenie potrebujete. Máte na prácu veľa alebo málo času? Akumulátorová reťazová píla môže mať pracovný čas 25 minút, ale môže pracovať aj viac ako hodinu.

Rozhodujúci je aj výkon vašej reťazovej píly. Ak ju používate často a v pravidelných intervaloch na záhrade, potom odporúčame kúpiť akumulátorovú reťazovú pílu s výkonom 2,5 až 4,0 koní.
Aby pracovala čo najrýchlejšie a umožňovala jednoduchú obsluhu, je vhodnejší ľahký, praktický model. Ťažké zariadenia si vyžadujú väčší výkon. V porovnaní s benzínovými reťazovými pílami akumulátorové záhradné náradie boduje svojou nízkou hmotnosťou. Ak si kúpite akumulátorové reťazové píly s krátkou čepeľou, sú ľahšie. Dôležitú úlohu však zohráva aj veľkosť akumulátora. Odporúčame akumulátorovú reťazovú pílu s maximálnou hmotnosťou päť až šesť kilogramov, aby ste mohli píliť bez problémov.

Nezanedbateľná je aj rýchlosť rezania. Tá má významný vplyv na účinnosť akumulátorovej reťazovej píly. Test akumulátorových reťazových píl ukázal, že pri používaní píly v obytných oblastiach má akumulátorová reťazová píla jednoznačne navrch. Je to preto, že jej hlučnosť je veľmi tichá. Je oveľa tichšia ako benzínové reťazové píly.


Pri kúpe akumulátorovej reťazovej píly sa oplatí venovať pozornosť aj prítomnosti oneskorenia štartu. To prispieva k bezpečnosti pri práci. Rôzne testy akumulátorových reťazových píl dokazujú, že na rezanie väčších kmeňov stromov by ste si mali ideálne vybrať akumulátorovú reťazovú pílu s hodnotením „dobrý“ a vybavenú dlhou pílou. Ak však chcete vykonávať len menšie práce s drevom, postačia vám kratšie píly. Za štandard sa považuje dĺžka lišty 25 až 35 centimetrov. Reťazová píla vrátane lišty s dĺžkou 25 centimetrov vám umožní prerezať kmeň stromu s priemerom do 20 centimetrov. Čepeľ s dĺžkou 35 centimetrov vám naopak umožní rezať hrubšie kmene stromov.

Ergonomická rukoväť vybavená gumovou výstužou alebo polstrovaním zaisťuje väčší komfort pri záhradníckych prácach. Test profesionálnych akumulátorových reťazových píl odhalil, že najlepšia akumulátorová reťazová píla lepšie padne do ruky a je vybavená aj ochranou proti vibráciám. Vďaka tomu môžete predísť bolestiam kĺbov a problémom s krvným obehom v rukách.

Profesionálny test akumulátorových reťazových píl odhalil, že rôzne modely sú vybavené brzdou reťaze. Tá zvyšuje bezpečnosť manipulácie tým, že zastaví pílový kotúč za menej ako 0,2 sekundy. Ak sa reťazová píla náhle zastaví, ochranný kryt proti spätnému rázu ju zastaví.

Predstavenie testovaných modelov

V nasledujúcom texte o akumulátorových reťazových pílach sme pre vás bližšie predstavili nasledujúce modely značiek DeWalt, Güde a Metabo. Pozreli sme sa predovšetkým na technické údaje, ako aj na výhody a nevýhody jednotlivých zariadení.


1. Akumulátorová píla DeWALT DCM565P1-QW XR (30 mm/1x5,0 Ah/18 V)

Ľahko použiteľná akumulátorová reťazová píla DCM565P1-QW XR (30 mm/1x5,0 Ah/18 V) od spoločnosti DeWalt je malá a praktická. Jej bezkartáčový motor zaručuje vysoký výkon. Priložená reťazová brzda spoľahlivo zastaví reťaz. Vďaka automatickému mazaniu reťaze sú údržbové práce obmedzené na minimum. Hladinu oleja možno ľahko kontrolovať vďaka polopriehľadnej olejovej nádrži. Lištu a reťaze možno ľahko vymeniť vďaka systému napínania reťaze bez použitia náradia.

Aku reťazová píla DeWalt

Technické údaje:

  • Napätie batérie: 18 V
  • Kapacita batérie: 5 Ah
  • Hmotnosť: 3,3 kg
  • Vibrácie vážené rukou/ramenom: 3,5 m/s2
  • Okienko hladiny oleja: Áno
  • Kapacita oleja: 120 - 140 ml
  • Neistota akustického výkonu: 96,5 dB(A)
  • Neistota akustického tlaku: 76,5 dB(A)
  • Dĺžka tyče: 30 cm

Výhody:
+ Malé a praktické rozmery
+ Nízka hmotnosť
+ Li-ion batéria

Nevýhody:
Žiadne

2. GÜDE KS 36-0 akumulátorová reťazová píla 58435

Akumulátorová reťazová píla GÜDE KS 36-0 58435 získala v teste akumulátorových reťazových píl priaznivé hodnotenie vďaka svojmu bezkartáčovému elektromotoru. Výkonná a ľahko ovládateľná píla s 18 V akumulátorom je ideálna na menšie práce s palivovým drevom, napríklad na údržbu stromov a kríkov v záhrade. Motor je bezúdržbový a neopotrebúva sa, čo zaručuje vysoké otáčky.

Akumulátorová reťazová píla Gude

Technické údaje:

  • Napätie batérie: 18 V
  • Hmotnosť: 2,8 kg
  • Špecifikácia hodnoty hluku: 105 dB
  • Výkon motora (P1): 1,5 kW
  • Dĺžka rezu: 320 mm
  • Dĺžka čepele: 415 mm

Výhody:
+ Kompaktný a ľahko ovládateľný
+ Nízka hmotnosť
+ Motor nevyžadujúci opotrebovanie a údržbu

Nevýhody:
- Dodáva sa bez batérie

3. Akumulátorová reťazová píla Metabo MS 36-18 LTX BL 40 (18 V/bez akumulátora/40 cm) 601613850

V teste akumulátorových reťazových píl sa akumulátorová reťazová píla Metabo MS 36-18 LTX BL 40 (18V/bez batérie/40cm) 601613850 ukázala ako veľmi výkonný kompaktný model. Jej výkonný bezkartáčový motor pracuje s priamym pohonom, čo zabezpečuje maximálnu výdrž batérie. Reťaz s nízkym spätným rázom zabezpečuje minimálne vibrácie a plynulé rezy. Akumulátorová reťazová píla Metabo je vybavená bezpečnostným spínačom, ktorý zabraňuje jej náhodnému spusteniu. Kovový doraz s pazúrmi umožňuje pílenie bez námahy. Nízka hmotnosť, kompaktný dizajn a pogumovaná rukoväť zabezpečujú dobré pracovné podmienky.

Technické údaje:

  • Napätie batérie: 2x 18 V
  • Hmotnosť: 3,2 kg
  • Rýchlosť reťaze: 1320 m/min
  • Dĺžka rezu: 360 mm
  • Dĺžka lišty: 400 mm

Výhody:

+ Bezkefový motor
+ Vysoká rýchlosť reťaze
+ rýchle zastavenie
+ plynulá regulácia otáčok

Nevýhody:
- Dodáva sa bez batérie a nabíjačky


Ďalšie tipy a informácie

Pri pílení vždy používajte ochranné rukavice, bezpečnostnú obuv, ochranné okuliare a prilbu. Odporúčame vám držať reťazovú pílu oboma rukami. Akumulátor by mal byť vždy nabitý.
Aby ste zaistili správnu funkciu reťazovej píly, pravidelne ju čistite. Na mazanie reťaze odporúčame používať dostatočné množstvo oleja. Predĺžite tým aj životnosť zariadenia. Ak je reťaz poškodená alebo otupená, vymeňte ju.

Osobitnú pozornosť by ste mali venovať aj batérii. Zabráňte jej prebíjaniu a úplnému vybitiu. Môže to viesť k poškodeniu. Batérie nesmú byť vystavené extrémnemu teplu ani extrémnemu chladu. Udržujte kontakty batérie čisté, aby ste zabránili zníženiu výkonu.

Ak si chcete batériu dlho užívať, skladujte ju pri strednom nabití. Na skladovanie je ideálne suché a chladné miesto. Ak batériu nebudete potrebovať dlhší čas, občas ju nabite.

Záver

Akumulátorové reťazové píly sú vhodné na menšie záhradné práce. Sú malé, praktické a výkonné. Keďže pracujú veľmi ticho, možno ich bez problémov používať v obytných oblastiach. Akumulátorovú reťazovú pílu udržiavajte v pravidelných intervaloch a vždy udržiavajte akumulátor čistý od nečistôt a prachu. Predĺžite tým životnosť píly a akumulátora.

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk