Prestavba starej kuchyne: nápady a tipy pre novú kuchyňu

07.05.2024, Aktualizované: 24.06.2024
8 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Chceli by ste zmodernizovať svoju kuchyňu a nechať ju zažiariť v novom lesku? Pomocou niekoľkých trikov môžete svojej starej kuchyni dodať nový atraktívny vzhľad. Atraktívna pracovná doska, svieža farba stien, atmosférické osvetlenie a atraktívne predné plochy dodajú vašej starej kuchyni nový lesk.

Pracovná doska, kuchynské spotrebiče a kuchynský nábytok sa časom opotrebujú. Aj štýl nábytku, ktorý ste si vybrali pri nasťahovaní, sa môže v určitom okamihu stať menej atraktívnym. Zrekonštruovaná kuchyňa výrazne zvýši komfort a kvalitu života v našom dome. Moderné kuchynské spotrebiče sú tiež často energeticky úspornejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu ako staré spotrebiče. Renovácia vám dáva možnosť zmeniť dizajn kuchyne podľa vašich predstáv. Nielen z hľadiska dizajnu sú moderné kuchyne aj funkčnejšie a ľahšie sa čistia.

 

kuchyňa s ochrannou fóliou počas renovačných prác

 

Modernizácia kuchyne: zbavte sa starých spotrebičov

Jednou z prvých vecí, ktoré je potrebné urobiť v rámci projektu rekonštrukcie starej kuchyne, je skontrolovať a zlikvidovať staré spotrebiče. Staré kuchynské a elektrické spotrebiče nahraďte novými a predovšetkým energeticky úspornými modelmi. Moderné umývačky riadu sú energeticky úsporné a šetrné k životnému prostrediu. Nové kuchynské spotrebiče majú zvyčajne ďalšie funkcie, sú tiché a majú elegantný vzhľad.

Ďalšou výhodou nových spotrebičov je, že máte vždy k dispozícii zákaznícky servis. Naopak, staršie spotrebiče sú často po záruke a náhradné diely už často nie sú k dispozícii. Nové mikrovlnné rúry sú na tom podobne ako iné nové spotrebiče. Používajú sa jednoduchšie ako staršie modely, sú energeticky úsporné a multifunkčné.

Rekonštrukcia kuchyne: výmena predných plôch

Pri modernizácii kuchyne nie je nevyhnutne potrebné vymeniť všetky spotrebiče a nábytok. Výmena čelných plôch je nákladovo efektívnou alternatívou. Vkusné vzory z dreva, laku, fólie a skla - v závislosti od štýlu kuchyne - dodajú každej kuchyni nový vzhľad.

Maľovanie alebo zakrývanie kuchynských plôch

Čerstvo natreté kuchynské fronty sú skutočným lákadlom v každej kuchyni. Pri premaľovaní je najlepšie kuchynské čelá zo skriniek odstrániť. Dôkladne ich vyčistite jemným čistiacim prostriedkom. Tým sa odstráni mastnota, špina a iné zvyšky. Teraz povrch zľahka prebrúste a miesta, ktoré nebudete maľovať, zamaskujte. Na kuchynské fronty naneste základný náter a po zaschnutí naneste farbu v požadovanej farbe. Pred opätovným pripevnením na skrinky nechajte natreté kuchynské fronty úplne vyschnúť a vytvrdnúť.

Prestavba kuchyne pomocou fólie

Ďalšou možnosťou obnovy starých kuchynských dverí je fólia. K dispozícii sú špeciálne fólie v rôznych farbách a vzoroch. Uistite sa, že fólia je o niečo väčšia ako čelá, aby ste mali dostatok priestoru na manévrovanie pri jej aplikácii. Pred inštaláciou očistite kuchynské fronty a fóliu na ne pomaly a rovnomerne pritlačte, aby sa zabránilo vzniku vzduchových bublín.

Výmena kuchynských čiel

Ak sú kuchynské fronty príliš poškodené alebo zastarané, odporúčame ich vymeniť. Modely prispôsobené vašej kuchyni nájdete v špecializovaných predajniach kuchýň a nábytku. Staré kuchynské čelá opatrne odstráňte uvoľnením pántov a úchytiek. Skrinky dôkladne vyčistite, aby nové čelá dobre priľnuli. Na montáž nových predných plôch použite profesionálne akumulátorové skrutkovače. Vhodné kuchynské koše uľahčujú triedenie a likvidáciu odpadu.

Výmena pracovnej dosky

Kuchynské pracovné dosky sa tiež časom opotrebujú, preto ich z času na čas vymeňte. Pri výbere materiálu existujú rôzne možnosti. Masívne drevo je mimoriadne odolný materiál, ale masívne pracovné dosky si vyžadujú viac údržby ako iné suroviny. Prírodný kameň, napríklad žula, je trvanlivý a odolný voči vysokým teplotám, preto je obľúbenou voľbou. Mramor je tiež prírodný kameň a je mimoriadne elegantný, ale tiež náchylný na poškriabanie a škvrny. Sklenené pracovné dosky sú modernou a elegantnou voľbou. Či už sú matné, priehľadné, farebné alebo s potlačou - sklenené pracovné dosky sú odolné voči teplu, ľahko sa čistia a sú odolné voči poškriabaniu. Laminátové pracovné dosky sú lacné, dostupné v rôznych povrchových úpravách a ľahko sa čistia.

 

moderná kuchyňa s veľkým bielym keramickým drezom

 

V ideálnom prípade by ste si mali vybrať kuchynský drez, ktorý ladí s dizajnom pracovnej dosky. Správny kuchynský drez však závisí aj od stavebných podmienok a vašich požiadaviek. Je preto na vás, či sa rozhodnete pre drez bez odkvapu, jednoduchý alebo dvojdrezy alebo rohový drez. Nové, elegantné a moderné drezové batérie tiež zvýraznia vašu kuchyňu a sú skutočným lákadlom pre oči.

 

Minimalistická kuchyňa s integrovaným nerezovým drezom

 

Kuchyňa - premena starého na nové: moderné kuchynské úchyty

Výber vhodných úchytiek do kuchyne závisí okrem iného od štýlu interiéru. K moderným kuchyniam sa často hodia jednoduché, priamočiare úchytky, zatiaľ čo do kuchýň vo vidieckom štýle sa odporúčajú rustikálne, hravé úchytky. Špeciálny akcent môžete položiť pomocou úchytiek vo vintage alebo industriálnom štýle.

 

kuchynské rukoväte

 

Úchyty z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka sa hodia najmä do moderných kuchýň, pretože vytvárajú elegantný a klasický, nadčasový vzhľad. Drevené úchytky sa hodia do prírodných, rustikálnych kuchynských interiérov. Mosadzné alebo medené úchytky zasa dodajú kuchyni nádych extravagancie a luxusu.

Kreatívny dizajn stien pre novú atmosféru

Starú kuchyňu môžete skrášliť len tým, že jej dáte nový náter. Vyberte si farbu, ktorá ladí s vaším interiérom a dodá miestnosti príjemnú atmosféru. Farebné akcenty kuchyňu oživia a vytvoria krásne kontrasty.

Osoba kladie obkladačky na stenu

 

Sami si prerobte starú kuchyňu pomocou tapety

Tapety sú všestranným a kreatívnym spôsobom zdobenia stien v kuchyni. K dispozícii sú v nespočetnom množstve vzorov, dizajnov a farieb. Moderné tapety sa ľahko čistia a ich výhodou je aj zakrytie nerovností a prasklín. Tapety sú vhodné aj ako dočasná a lacná možnosť dizajnu, ktorú možno podľa potreby opäť zmeniť. Nástenné police sú vhodné aj ako dekoratívne prvky v kuchyni, ktoré poskytujú textúru a kontrast.

Farby stien

Žltá farba dodáva kuchyni živý a veselý vzhľad. Žlté farby sú obzvlášť vhodné aj do malých kuchynských priestorov, pretože rozjasňujú miestnosť. Červené farby dodávajú kuchyni teplý a príjemný vzhľad. Mimochodom, červené farby slúžia aj na povzbudenie chuti do jedla. Sivé farby vytvárajú elegantnú a modernú atmosféru. Zvlášť elegantne vyzerajú v kombinácii s bielymi kuchynskými spotrebičmi. Biele steny sú v kuchyniach klasikou a vytvárajú vzdušnú atmosféru. Biela farba opticky zväčšuje miestnosti a v kombinácii s tetovaním stien môžete dodať kuchyni veľmi osobitý nádych.

Vylepšenie starej kuchyne novým osvetlením

Pomocou svetla a farieb oživte svoju starú kuchyňu a vdýchnite jej nový život. Atmosférické osvetlenie výrazne prispieva k príjemnej atmosfére v kuchyni.

 

Moderná kuchyňa s dvoma sivými barovými stoličkami pred farebným obkladom

 

Priame osvetlenie

Stropné bodové alebo vstavané svietidlá sú ideálnym spôsobom rovnomerného osvetlenia celej kuchyne. Moderné závesné a stropné svietidlá dosahujú sofistikovaný efekt - sú k dispozícii v mnohých rôznych dizajnoch a farbách. Sú vhodné na osvetlenie jedálenského priestoru aj pracovnej dosky.

Nepriame osvetlenie

Svetlá pod skrinkou vytvárajú atmosféru a mimoriadne dobre osvetľujú pracovnú dosku. LED pásy vytvárajú v kuchyniach moderný efekt a sú k dispozícii v rôznych farbách. Sú tiež odolné a stmievateľné. Špeciálne akcenty možno vytvoriť pomocou bodových svetiel, ktoré možno dokonale integrovať do políc a kuchynských ostrovčekov.

Záver: skrášlenie a zlepšenie starej kuchyne

Renovácia a rekonštrukcia kuchyne nie je žiadna raketová veda - nemusíte nutne prevrátiť celý dom hore nohami, aby ste ju mohli renovovať. Aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv. Čerstvá, kvalitná laminátová alebo kamenná podlaha oživí vašu kuchyňu novým spôsobom. Nová pracovná doska v štýlovom dizajne je v kuchyni skutočným lákadlom pre oči. Elegantné kuchynské fronty a úchytky nahradia staré opotrebované modely a nepriame osvetlenie vytvorí atmosféru.

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk