Postavte si vlastnú vonkajšiu kuchyňu: nápady a tipy

07.05.2024, Aktualizované: 23.05.2024
8 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Počas teplých letných večerov si radi vyberieme večeru von. S vonkajšou kuchyňou sa varenie pod holým nebom stáva skutočným zážitkom. Vonkajšie kuchyne sú čoraz obľúbenejšie. Ponúkajú množstvo výhod. Obohatia spoločenské večery s priateľmi a rodinou a vonkajšie kuchyne ponúkajú aj najrôznejšie technické vymoženosti.

 

Príprava jedla vonku

 

V špecializovaných predajniach nájdete rôzne typy vonkajších kuchýň. K dispozícii je všetko od jednoduchých grilovacích staníc cez kompaktné kuchynské ostrovy až po plne vybavené kuchyne. Úplne jedinečným projektom je však vlastnoručne postavená vonkajšia kuchyňa do záhrady alebo na terasu.

Vonkajšie kuchyne pre domácich majstrov: plánovanie a príprava

Ak si chcete postaviť vonkajšiu grilovaciu kuchyňu sami, prvou otázkou, ktorú si musíte položiť, je ideálne miesto. Vhodným miestom pre vonkajšiu kuchyňu je otvorená a rovná plocha v blízkosti domu. Dbajte na to, aby bol priestor chránený pred vetrom.

Pri plánovaní vzniká aj otázka usporiadania a tvaru. Uprednostnili by ste vonkajšiu kuchyňu v tvare písmena L alebo U? Ktoré komponenty by ste chceli umiestniť kde? Naplánujte aj dostatok priestoru na sedenie a jedálenský kút.

Skôr ako začnete stavať vonkajšiu kuchyňu, overte si, či potrebujete stavebné povolenie.

 

biela vonkajšia kuchyňa

 

Postavte si vlastnú záhradnú kuchyňu: všestrannosť a množstvo možností

S trochou času a remeselnej zručnosti môžete vonkajšiu kuchyňu DIY prispôsobiť svojim osobným preferenciám. Či už ide o klasickú grilovaciu stanicu na príjemné večery, alebo luxusnú kuchyňu s krbom a chladničkou na víno, DIY vám umožní vytvoriť niečo, čo vyhovuje vašim osobným požiadavkám a rozpočtu. V prípade potreby je možné aj jednoduché rozšírenie. S našimi tipmi bude váš projekt "postavte si vlastnú vonkajšiu kuchyňu" úplne úspešný.

Výber miesta chráneného pred vetrom a počasím

Správne miesto pre vonkajšiu kuchyňu je chránené pred vetrom, ideálne v blízkosti živého plota alebo steny. Dôležitá je aj stabilná základňa. V opačnom prípade sa ťažké kuchynské konštrukcie zaboria do zeme, ak je pôda príliš mäkká. Ako stabilný základ pre vonkajšiu kuchyňu preto odporúčame dlažobné kocky alebo betón.

 

Drevená vonkajšia kuchyňa

 

Prípojka vody a elektriny

Okrem dostatočného osvetlenia je pre vonkajšiu kuchyňu dôležitý aj ľahký prístup k elektrine, plynu a vode. Vhodný inštalačný materiál na tento účel nájdete v spoločnosti StavbaEU. Odporúčame vám poradiť sa s odborníkom, aby ste sa uistili, že pripojenie vašej vonkajšej kuchyne je správne a že sa vyskytne menej problémov.

Krytá vonkajšia kuchyňa na ochranu pred dažďom

Je škoda, keď sa plánovaná grilovacia noc zruší kvôli dažďu. So zastrešenou vonkajšou kuchyňou vám zlé počasie už nikdy nebude robiť vrásky na čele. Kryté vonkajšie kuchyne sú pripravené na použitie za každého počasia a ochránia vás pred slnkom, dažďom a vetrom. Odporúča sa pergola, ale ako zastrešenie sú vhodné aj slnečné plachty a markízy. Zastrešenie zo skla, dreva, kovu alebo plastu je mimoriadne stabilné a odolné riešenie.

Stavba pergoly svojpomocne je pomerne rýchla a jednoduchá, ale na väčšiu strechu by ste si mali vyhradiť viac času. Je dôležité, aby strecha aj vizuálne ladila s domom a pozemkom. Na stavebnom úrade by ste si mali tiež overiť, či na stavbu prístrešku nepotrebujete stavebné povolenie.

Vybavenie vonkajšej kuchyne

Vonkajšie kuchyne sa zvyčajne skladajú z grilu, drezu, pracovnej plochy a dostatočného úložného priestoru. Mnohé vonkajšie kuchyne majú aj grilovaciu dosku, pec na pizzu alebo mini chladničku. K vonkajším kuchyniam často patria aj plynové varné dosky, rúry na pečenie, vonkajší komín alebo vodovodný kohútik.

Pizza je vložená do vonkajšieho grilu

 

Aké materiály sú vhodné?

Pri výbere materiálu pre DIY vonkajšiu kuchyňu existujú rôzne možnosti.

Murované vonkajšie kuchyne sú stabilné a atraktívne, odporúča sa použitie tehál alebo ľahkého betónu. Drevo je tiež obľúbeným materiálom na stavbu vonkajšej kuchyne. Dobre sa hodí napríklad dubové, cédrové alebo teakové drevo. Tu je dôležitá impregnácia, ktorá chráni stavbu svojpomocne postavenú pred škodcami. Ako impregnačný prostriedok na drevo je obľúbený najmä olej. Táto impregnácia preniká hlboko do dreva bez toho, aby upchala póry.

 

Vonkajšia kuchyňa s policami

 

Vybavenie a náradie pre plne funkčnú vonkajšiu kuchyňu

Základné vybavenie vonkajšej kuchyne zahŕňa

Mal by tu byť aj dostatok miesta na riad, príbory a kuchynské náradie. Komponenty ako vstavaná varná doska varná doska, plynová varná doska, chladnička, mikrovlnne rúry, drezová batéria alebo prietokový ohrievač vody sú voliteľné. Ešte väčšiu útulnosť poskytuje barový alebo barový stolík. A, samozrejme, nesmie chýbať ani útulný jedálenský kút.

Vodotesná pracovná doska

Dosky pre vonkajšie kuchyne by mali ponúkať dostatok priestoru na prípravu jedla a integráciu kuchynských drezov. Okrem toho musí byť pracovná doska odolná voči vode a poveternostným vplyvom. Dobrou voľbou je prírodný kameň, napríklad mramor alebo žula. Tieto materiály sú odolné, robustné a pomerne ľahko sa čistia.

Profesionálne brúsenie pracovných dosiek z prírodného kameňa je však nákladné. Cenovo výhodnejšou alternatívou sú dlaždice, ktoré si môžete vybrať z rôznych vzorov a farieb. Pracovné dosky z dlaždíc sa ľahko čistia a sú univerzálne. Aby bola pracovná doska z dlaždíc skutočne vodotesná, je potrebné ju počas výstavby riadne utesniť. Medzi ďalšie vodotesné možnosti patria robustné pracovné dosky pre vonkajšie kuchyne vyrobené z betónu alebo syntetickej živice.

Grily a chladiace jednotky

Mnohé z vonkajších kuchýň sú vybavené chladničkou, aby ste mohli mať po ruke chladené nápoje a potraviny. V závislosti od požiadaviek sa používajú aj mrazničky, mraziace boxy a výrobníky ľadu. Obzvlášť luxusné vonkajšie kuchyne sú dokonca vybavené chladničkami na víno.

Jedným z najdôležitejších prvkov každej vonkajšej kuchyne je však gril. Či sa rozhodnete pre elektrický gril, plynový gril, gril na drevené uhlie, teppanyaki gril alebo kamado gril, závisí len od vašich predstáv a rozpočtu. Kuchyňa by mala mať aj dostatok úložného priestoru na grilovacie príslušenstvo a náčinie.

Štýly a možnosti dizajnu vonkajšej kuchyne

V závislosti od vašich potrieb a požiadaviek existujú rôzne typy a štýly kuchýň - každá ponúka individuálne výhody. Uprednostňujete rustikálny, útulný štýl? Potom siahnite po prírodných materiáloch, ako je kameň a drevo.

Pre stredomorské vonkajšie kuchyne odporúčame teplé farby, mozaiky, keramické dlaždice, terakotu a záhradné zostavy ratanovým vzhľadom. Moderné záhradné kuchyne sa vyznačujú čistými líniami, minimalistickým dizajnom, neutrálnymi farbami a vodeodolným záhradným nábytkom.

 

 čierna záhradná súprava

 

Ostrovné kuchyne sú voľne stojace kuchynské ostrovy, ktoré možno umiestniť do stredu terasy alebo záhrady. Ponúkajú dostatok pracovnej plochy a úložného priestoru na riad, kuchynské náčinie a iné nástroje. Modulárne vonkajšie kuchyne sa skladajú z flexibilných, prispôsobiteľných modulov, ktoré sa dajú kombinovať podľa potreby a preferencií. Samozrejme, vonkajšia kuchyňa by mala ladiť aj so vzhľadom a štýlom vašej záhrady. So správnym záhradným náradím a výkonnou robotickou kosačkou zostane vaša záhrada okolo vonkajšej kuchyne atraktívna a dobre udržiavaná.

Realizácia a implementácia - bezpečnosť na prvom mieste

Pri stavbe vonkajšej kuchyne s otvoreným ohňom alebo grilom dbajte na dostatočnú vzdialenosť od horľavých materiálov. Zabezpečte dostatočné vetranie vonkajšej kuchyne. Okrem toho používajte zásuvky a káble odolné voči poveternostným vplyvom a elektroinštaláciu zverte odborníkovi.

Záver: postavte si vlastnú vonkajšiu kuchyňu s kreativitou

Starostlivo naplánujte svoju vonkajšiu kuchyňu, vyberte správne materiály a spotrebiče a vykonajte potrebné bezpečnostné opatrenia. Vypustite kreatívne paru a dodajte svojmu projektu veľmi individuálny štýl - presne podľa vašich predstáv.

S remeselnou zručnosťou, trpezlivosťou a správnym náradím už nič nestojí v ceste vytvoreniu vašej vysnívanej vonkajšej kuchyne.

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk