Návrh malého balkóna: Nápady a tipy pre maximálnu útulnosť

07.05.2024, Aktualizované: 12.06.2024
9 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Aj malý balkón môže vďaka správnym nápadom poskytnúť maximálnu pohodu. Skôr než však začnete premýšľať o vybavení malého balkóna, zmerajte ho pomocou správnej meracej techniky. To vám umožní odhadnúť, koľko priestoru je k dispozícii na balkónový nábytok a iné dekoratívne prvky. Zhromaždite nápady, ako by ste chceli malý balkón neskôr využiť.

 

žena v šatách sediaca na stoličke a držiaca mačku na balkóne

 

Nápady pre malý balkón: balkónový nábytok pre malý priestor

Výber praktického a priestorovo úsporného nábytku na malý balkón

Je váš balkón pomerne malý? Nemusíte však robiť kompromisy v oblasti pohodlia alebo útulnosti. Veď predsa chcete tráviť popoludnia, víkendy alebo aj krátku dovolenku oddychom na balkóne so šálkou kávy alebo čaju. Preto by ste mali dať prednosť štýlovému nábytku. Aby váš malý balkón neupadol do chaosu, vyberte si praktický skladací nábytok.

Multifunkčný nábytok pre väčšiu flexibilitu

Keď ho nepoužívate, môžete ho zložiť a uložiť, aby ste ušetrili miesto. Okrem skladacích stoličiek sú k dispozícii aj skladacie a závesné stoly a malé záhradné lavičky. Skladací stôl ponúka veľké pohodlie. Miesto na malom balkóne ušetríte tak, že skladací stolík pripevníte priamo na stenu alebo balkónové zábradlie. Skladacie stoličky sa dajú tiež flexibilne používať, pretože ich postavíte len vtedy, keď je to potrebné.

Ďalším nápadom pre váš úzky balkón sú závesné stoličky. Sú pripevnené k hornému stropu balkóna a nepotrebujú stojan. Keď závesné kreslo nepoužívate, jednoducho ho z háčika odstráňte a automaticky získate viac priestoru na malom balkóne.

Nápady pre úzky balkón: úložné riešenia

Ak sa chcete dostať k lehátku na malom balkóne bez toho, aby ste museli preliezať cez rôzne predmety, musíte si svoju vonkajšiu oázu pohody zorganizovať.

V ideálnom prípade by ste mali používať

  • Vysoké police s malou hĺbkou
  • Rohové police
  • koše a škatule, ktoré sa dajú stohovať
  • Skladací alebo závesný stôl na zábradlie
  • Lavica s úložným priestorom
  • Úložný priestor pod lavicou
  • Nástenné police na postavenie alebo zavesenie

Vysoká polica s nízkou hĺbkou

Voľný úložný priestor na malom balkóne možno ideálne využiť pomocou vysokého regálu s nízkou hĺbkou. Vďaka množstvu políc môžete voľný priestor využiť až po strop balkóna.

Rohové police na malý balkón

Rohové police majú na malých balkónoch oveľa väčší potenciál, ako by ste si mysleli. Kompaktné rohové police vo vertikálnej alebo závesnej verzii vytvárajú dostatok úložného priestoru. Závesné rohové police sú ideálne na pripevnenie priamo na balkónové zábradlie. Vizuálne sú takmer nenápadné, pretože rohové police miznú v rohoch balkóna. Mierne vyššie police sa dajú využiť aj ako úložný priestor na knihy alebo smartfón.

Koše a debny, ktoré sa ukladajú do seba

Ak nechcete na malý balkón umiestniť policu, je lepšie použiť stohovateľné koše alebo krabice. Ak ich umiestnite do rohu balkóna, ponúknu dostatok úložného priestoru. Vopred si naplánujte ich obsah, aby ste nemuseli neustále vyberať škatule zo stohu, aby ste dosiahli na škatuľu pod nimi.

 

Drevené koše na balkóne

 

Skladací alebo závesný stolík na zábradlí malého balkóna

Ak bývate v menších miestnostiach, určite poznáte problém s hľadaním vhodného miesta pre predmety. Podobná situácia je aj na úzkom balkóne. Ak si aj napriek tomu chcete vytvoriť úložný priestor, pripevnite na balkónové zábradlie závesný stolík. Umiestnite naň smartfón, tablet alebo notebook vedľa kávového servisu.

Lavica s pripojeným úložným priestorom

Lavička, ktorú možno v prípade potreby použiť na odkladanie vecí, je pohodlným sedacím prvkom na úzkom balkóne. Zaobstarajte si len lavičku odolnú voči poveternostným vplyvom a vode, ktorá vydrží aj malé dažďové prehánky. Môžete do nej uložiť deky, vankúše, sviečky a iné drobné predmety.

Úložný priestor pod sedadlom lavice

Ak na lavici, ktorú ste si vybrali, chýba úložný priestor, ktorý je súčasťou dodávky, môžete ju dodatočne vybaviť boxmi alebo zásuvkami. To si vyžaduje lavicu s dostatočným priestorom nad hlavou.

Nástenné police na postavenie alebo zavesenie

Nástenné police poskytujú väčšie pohodlie na malých balkónoch. Dodatočný úložný priestor sa vytvorí tak, že sa na balkónovú stenu namontuje niekoľko dosiek nad seba. Nástenné police ponúkajú dostatok priestoru na predmety, ktoré často potrebujete a ktoré sú odolné voči poveternostným vplyvom. Je tu aj priestor na menšie rastliny.

Inteligentne kombinujte skladovanie a dekoráciu

Jednotlivé prvky úložného priestoru možno zútulniť rôznymi dekoráciami. Napríklad na lavičky umiestnite niekoľko vankúšov na operadlá a sedadlá, aby ste získali väčšie pohodlie.

Okrem úložnej funkcie môžete využiť aj závesné a rohové police, ktoré poskytnú nový domov rastlinám alebo iným dekoratívnym predmetom, ako sú zberateľské hrnčeky, malé bábiky alebo vázy.

Bez vŕtania: nápady na výsadbu pre malé balkóny, ktoré šetria miesto

Na zlepšenie atmosféry použite rastliny na úzkych a dlhých balkónoch. Ak chcete ušetriť miesto, premiestnite rastliny nahor. Praktické je zaplniť nástennú policu kvetináčmi s bylinkami alebo použiť závesné koše.

Vytvorenie zelených plôch s kvetinovými truhlíky a kvetináčmi na zábradliach

Kvetináče a kvetináče môžete ľahko pripevniť na balkónové zábradlie alebo ich umiestniť na rebrík či schodiskové police. V závislosti od vášho individuálneho vkusu sa môžete rozhodnúť, či použijete zeleninové, okrasné alebo bylinkové rastliny. Je dôležité zohľadniť orientáciu vášho balkóna. Niektoré rastliny potrebujú tieň, iné potrebujú veľa slnka.

 

ružové kvety v kvetináči

 

Rastliny môžete pripevniť na balkónové zábradlie vo vhodných balkónových boxoch bez vŕtania. V súčasnosti sú v móde závesné koše. Ak ich pripevníte priamo na strop balkóna, rastliny budú visieť dole. Visiace listy vás pohladia po hlave a vytvoria atmosféru ako v džungli.

Vertikálna záhrada: Oáza pohody vo výške

Na malých, veľmi úzkych balkónoch je najlepšie navrhnúť kratšie strany. Vytvorte rastlinnú stenu, aby rastliny neboli také objemné. Rastlinná stena tiež opticky zväčší úzke balkóny. Pomocou rôznych ručných nástrojov sa zaobídete bez vŕtania.

Vertikálnu záhradu si môžete vytvoriť napríklad pomocou starého dreveného rebríka. Na schodíky umiestnite kvetináče alebo vázy. Veľmi atraktívnym vizuálnym variantom je zavesenie rastlín v hlinených kvetináčoch na seba. Vznikne tak dojem, že sa rastliny vznášajú vo vzduchu.

Zariadenie malého balkóna: Textil a dekorácie ho zväčšia

Zväčšite svoj malý, úzky balkón, aby vyzeral väčší. Pomocou širokej škály dekorácií.

Šikovné používanie farieb a vzorov

Ak chcete malý balkón premeniť na útulnú oázu, máte spravidla veľkú úlohu pri výbere vzorov a farieb. Farby zohrávajú pri zútulňovaní malých balkónov kľúčovú úlohu. Šikovným použitím farieb môžete dosiahnuť vizuálne vylepšenie malých balkónov. Používajte prednostne prírodné, svetlé farby. V prípade textílií, ako sú vankúše alebo koberce, je najlepšie zvoliť jemné vzory. Táto voľba vytvorí väčší vizuálny priestor.

Vonkajšie koberce a vankúše vytvárajú útulnú atmosféru

Vonkajšie koberce sú spravidla vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné voči nečistotám a vlhkosti. Vo väčšine prípadov ide o plochý, husto tkaný polypropylén, príležitostne kombinovaný so syntetickým latexom. Vďaka tomu môžete odolný vonkajší koberec bez problémov čistiť.

Vonkajšie koberce, vankúše a rohože zútulnia váš malý balkón. Aj keď slnko ešte neohrialo váš vonkajší koberec, na nohách budete cítiť príjemné teplo. Získate mäkkú pochôdznu plochu, po ktorej môžete chodiť aj naboso.

Vankúše sú jednoduchým spôsobom, ako premeniť balkónový salónik na útulnú idylku. Na sedací nábytok umiestnite pohodlné vankúše a možno si zaobstarajte mäkkú deku, do ktorej sa môžete zachumlať počas menej teplých večerov.

 

bezove vankuse na sedacke

 

Záver: dizajn malého balkóna

Pomocou vankúšov, vonkajších kobercov a multifunkčného sedenia môžete na malom úzkom balkóne vytvoriť útulnú atmosféru. Rohové a nástenné police vytvárajú úložný priestor a umožňujú vertikálne záhradkárčenie. Tkaniny a vankúše vytvárajú útulnú atmosféru. Závesné koše, nástenná výsadba a rôzne dekoratívne prvky premenia malé balkóny na skutočné oázy pohody.

Vďaka kreatívnym nápadom sa malý balkón zdá byť väčší. Najlepší čas začať s úpravou malého balkóna je na jar. Najlepší čas začať s úpravou malého balkóna je teraz!

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk