Nápady na výzdobu balkóna: tipy pre útulnú atmosféru vonku

07.05.2024, Aktualizované: 24.06.2024
9 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Aj keď nemáte záhradu, nemusíte sa pripraviť o relaxáciu po dlhom dni v práci. Dobrý relax sa začína na krásne zariadenom balkóne. Rôzne dekorácie pôsobia na naše zmysly, čo nám pomáha relaxovať. Napríklad veterné zvonkohry, ktoré jemne rozfúka vietor, zabezpečia relaxačné chvíle. Necháme sa vtiahnuť krásnymi zvukmi, stratíme kontakt so stresujúcim okolím a uvoľníme sa.

Aby ste si mohli na balkóne naozaj oddýchnuť, prinášame vám niekoľko nápadov na balkónové dekorácie.

 

Váza s rostlinou na stole před pohovkou se zelenými polštáři

 

Nápady na zlepšenie balkónov: jednoduché zmeny s veľkým vplyvom.

V ideálnom prípade by ste mali začať modernizáciou balkóna. Dodajte mu nový vzhľad premaľovaním stien a potom skrášlite podlahu balkóna. Využite túto príležitosť a dodajte svojmu balkónu moderný vzhľad. To sa dá ľahko dosiahnuť pomocou nových balkónových panelov. Najskôr ich nainštalujte a až potom začnite maľovať steny balkóna. Ak sa rozhodnete pre hliníkové panely, nemusíte steny ani natierať. Na druhej strane, ak si chcete ponechať staré balkónové dosky a jednoducho im dať nový náter, postupujte podľa týchto krokov:

  • Najprv odstráňte hrdzu a nečistoty zo všetkých povrchov, ktoré potom znovu natrite. Na čistom povrchu farba lepšie priľne.
  • V ďalšom kroku odstráňte starý náter. Ideálne je použiť brúsny papier s rôznou zrnitosťou. Osobitnú pozornosť venujte rohom, okrajom a iným ťažko prístupným miestam.
  • Pripravte povrch, ktorý sa má natrieť. Aby ste zabránili znehodnoteniu výsledného efektu, dôkladne zakryte plochy okolo podlahy.

Po zaschnutí farby opatrne odstráňte všetky kryty a začnite s údržbou a čistením podlahy balkóna. Na tento účel je najlepšie použiť parný čistič podláh. Veľmi vhodné sú čističe Kärcher.

 

Moderná výzdoba balkóna: vytvorte si osobitú oázu pokoja

Mnohé balkóny majú atraktívne zábradlie, ktoré zabraňuje pádu. Stále ste však v zornom poli zvedavých okoloidúcich alebo susedov. Ak chcete získať viac súkromia, nainštalujte si zástenu. Ak chcete nainštalovať aj ochranu proti poveternostným vplyvom, odporúčame obloženie balkóna. Obloženie balkóna vám poskytne niekoľko výhod:

  • Jednoduchá inštalácia
  • ochrana súkromia bez záhybov
  • Farby odolné voči svetlu
  • Ochrana proti roztrhnutiu odolná voči vetru
  • Ochrana pred UV žiarením
  • Vodotesná ochrana proti poveternostným vplyvom
  • Ochrana súkromia odolná proti poveternostným vplyvom
  • Vizuálne funkčné pre interiér a fasádu

Neexistujú žiadne štandardné rozmery balkónových zábradlí, takže máte možnosť prispôsobiť si moderné balkónové dekorácie na mieru.

V lete je skvelým nápadom na osvieženie na väčšom balkóne nafukovací bazén. Je to skvelý nápad na výzdobu balkóna nielen pre deti, ale aj pre dospelých, ktorí sa môžu v letných horúčavách schladiť.

 

Nápady na výzdobu stien a zábradlia na balkóne.

Existujú rôzne nápady na výzdobu stien a zábradlia balkóna. Máme pre vás niekoľko tipov:

  • Kvety a iné rastliny

Vonkajšiu časť balkóna možno ľahko skrášliť kvetmi alebo rastlinami. Na jednej strane vyzerajú kvetináče na balkónovom zábradlí veľmi atraktívne. Na druhej strane pomôžu balkón osviežiť závesné rastliny alebo vertikálna bylinková záhradka. Máte radi kaktusy? Ak áno, sukulenty v malých nástenných vázach budú na vašom balkóne vyzerať skvele.

  • Dekoratívne prvky

Vyberte si nástenné dekorácie, ako sú slamené klobúky alebo doma vyrobené dekorácie, ktoré skrášlia váš balkón. Zvonkohry vám tiež dodajú individualitu a pomôžu vám relaxovať.

  • Nábytok

Vyzdobte podlahu balkóna a umiestnite na ňu útulný nábytok. Sedací a oddychový nábytok ozdobte vhodnými látkami a pohodlnými vankúšmi. Vytvorte si čo najútulnejšiu vonkajšiu obývaciu izbu.

  • Štýl

Vyberte si konkrétny štýl pre svoj balkón. Inšpirujte sa z rôznych zdrojov alebo si jednoducho vytvorte vlastnú kombináciu na mieru.

  • Farba steny

Jednoduchým nápadom na skrášlenie balkóna je farba. Vyberte si farbu, ktorá ladí s fasádou a nepúta prílišnú pozornosť.

 

Ďalšie nápady na dekoráciu stien a zábradlí na balkóne

Existujú aj dekorácie na balkón, ktoré nezaberajú veľa miesta. Začína to podlahou balkóna. Na vytvorenie útulnej atmosféry stačí vonkajší koberec. Ako podlahová krytina na balkón však veľmi dobre vyzerá aj umelý trávnik.

Balkónové zábradlie možno okrem iného skrášliť svetelnou reťazou, ktorá vytvára očarujúcu atmosféru. Krásne vyzerajú aj rastliny v balkónových kvetináčoch. Nevyžadujú si žiadny ďalší priestor a dajú sa ľahko pripevniť na zábradlie.

 

svetelna reťazka

 

Na menší balkón stačí pridať peknú súpravu bistro, skladací nábytok a okrúhly stôl.

Ak chcete vytvoriť prirodzenú zástenu súkromia, použite bambusové alebo prútené rohože. Tie sa dajú ľahko pripevniť priamo na balkónové zábradlie pomocou viazacích pásov. Balkónovú stenu môžete tiež jednoducho ozdobiť pripevnením úzkych políc pomocou správneho náradia. Útulnú atmosféru na balkóne vytvoria aj závesné dekorácie.

Nápady na skrášlenie balkóna: boho dekorácie

Skrášlite si balkón v boho štýle pomocou našich nápadov. Ak chcete, aby bol váš balkón v štýle boho, použite najmä textílie. Je na vás, či sa rozhodnete pre neutrálne alebo farebné textílie. Na vytvorenie útulného vzhľadu však budete potrebovať rôzne deky a vankúše.

Drevené debny sú vynikajúcim materiálom, ak chcete vytvoriť lacný balkónový nábytok. Môžete z nich vytvoriť poličku na rastliny alebo malý odkladací stolík.

 

Drevené debny a koše na balkóne

 

Nábytok môže byť vyrobený z prírodných materiálov alebo upcyklovaný. Palety je praktické použiť na zariadenie boho obývačky alebo ako pohovku. Z paliet si môžete postaviť vlastný vonkajší nábytok podľa vlastných predstáv. Vytvoríte tak nábytok, ktorý vlastní len málokto.

Samozrejme, na boho balkóne by nemalo chýbať závesné kreslo alebo hojdacia sieť. Sú priestorovo úsporné, útulné a vyrobené z prírodných materiálov, ako je bambus, drevo a ratan. Ďalšími prírodnými materiálmi, ktoré sa často vyskytujú na boho balkónoch, sú sisal a juta.

 

Mladá žena sedí v kresle a hladí mačku

 

Ozdobte si balkón: dodajte mu osobný nádych

Pri výzdobe balkóna môžete pridať osobný nádych. Odlíšite sa tak od ostatných balkónov v okolí. Vyrobte si napríklad vlastný nábytok do obývačky. Môžete to ľahko urobiť pomocou paliet. Palety môžete použiť aj na výrobu štýlového konferenčného stolíka. Stačí podň pridať kolieska, aby ste ho mohli umiestniť na správne miesto. Ako odkladaciu plochu použite sklenenú dosku, ktorá sa ľahko čistí a je pomerne stabilná. Palety môžete použiť aj na stavbu pohovky na balkón. Stačí, ak palety naskladáte na seba.

Na podlahu balkóna použite umelý trávnik alebo vonkajší koberec. Môžete si tiež rýchlo a jednoducho vyrobiť vlastné dekorácie. Na výrobu kvetináčov použite napríklad staré hrnce na varenie. Použite drevené prvky, staré lyžice alebo bambusové tyče a sami si vyrobte krásnu zvonkohru. Ak chcete po osviežujúcom kúpeli sušiť oblečenie na balkóne, budete potrebovať šnúru na pranie. Jednoducho si ju vyrobte sami. Na balkóne môžete dokonca grilovať. Máme pre vás to správne príslušenstvo na grilovanie.

 

Ľudia si užívajú grilovačku vonku na záhrade

 

Vyzdobte si balkón na Vianoce

Hneď ako príde zima, začneme zdobiť svoje domovy. Aj vy si môžete vyzdobiť balkón na Vianoce. Potrebujete na to vianočné dekorácie odolné voči poveternostným vplyvom. Prečítajte si naše nápady, ako si vyzdobiť balkón na Vianoce.

Smrekové a jedľové vetvičky v kombinácii s rozprávkovými svetielkami skrášlia vaše balkónové zábradlie počas vianočného obdobia. Pripevnite ich na balkónové zábradlie pomocou sťahovacích pásikov. Balkón môžete ozdobiť aj veľkými vencami alebo kvetinovými zväzkami ozdobenými červenou mašľou. Mašľa bude priťahovať pozornosť okoloidúcich.

Okrem rozprávkových svetiel LED poskytujú atmosférické osvetlenie balkóna v tme aj malé lucerny a búrkové lampáše. Počas dňa sú dekoratívnou atrakciou napríklad čajové sviečky umiestnené na balkónovom stole.

 

Záver: nápady na výzdobu balkóna

Balkón si môžete skrášliť v každom ročnom období rôznymi dekoratívnymi prvkami. Či už ide o nábytok pre domácich majstrov, závesné dekorácie alebo dekorácie na stenu - nápadov je veľa. Neváhajte a premeňte svoj balkón na skutočnú oázu pohody.

 

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk