Najlepší akumulátorový rázový uťahovak 2024 v teste

03.06.2024, Aktualizované: 24.06.2024
10 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Rázové uťahováky sú pri výmene pneumatík skutočným požehnaním. S kvalitným rázovým uťahovákom sa dajú matice kolies profesionálne uvoľniť a utiahnuť za krátky čas. Ušetríte tak veľa času a námahy. Na druhej strane výmena pneumatík pomocou bežných kľúčov si vyžaduje podstatne viac času a úsilia. Rázové kľúče vytvárajú vysoké krútiace momenty, čo znamená, že matice kolies možno uvoľniť rýchlosťou blesku a proces výmeny pneumatík je mimoriadne rýchly. Preto je ťažké predstaviť si automobilový priemysel a dielne bez rázových kľúčov. Toto náradie sa používa aj v súkromí na najrôznejšie práce, napríklad na renovačné práce a montáž nábytku.

Razovy utahovak lezi na drevu

Ponuka rázových uťahovákov je obrovská, čo vedie k nasledujúcej otázke: Ktorý akumulátorový rázový uťahovák je najlepší? Test akumulátorových rázových uťahovákov vám pomôže nájsť ten správny nástroj pre vaše potreby. Porovnali sme rôzne rázové uťahováky z hľadiska výkonu, účinnosti a pomeru ceny a kvality. V našom teste akumulátorových rázových uťahovákov zistíte, ktorý rázový uťahovák najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

 

Čo je to rázový kľúč?

Rázové kľúče sa používajú na rýchle a účinné uťahovanie alebo povoľovanie skrutiek, matíc a skrutiek. Náradie sa skladá z robustného krytu, ktorý bezpečne uzatvára motor, prevodovku a rázový mechanizmus. Motor poháňa prevodovku a vytvára veľmi vysoký krútiaci moment, ktorý umožňuje rýchle uvoľňovanie a uťahovanie skrutiek. Prevodovka prenáša silu z motora do srdca rázového uťahováka - rázového mechanizmu. Ten vytvára úderný pohyb, ktorý okrem krútiaceho momentu pôsobí na skrutku alebo maticu.

 

Existujú pneumatické, hydraulické, akumulátorové a elektrické rázové uťahováky s káblovým pripojením a bez neho.

✔️ Pneumatické rázové uťahováky sú poháňané stlačeným vzduchom a často sa používajú v autoservisoch. Sú výkonné, ale aj hlučné a vyžadujú zdroj kompresora.

✔️ Elektrické rázové uťahováky sú poháňané elektromotorom. Tieto nástroje sú ľahšie a tichšie ako pneumatické rázové uťahováky. Elektrické rázové uťahováky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a úrovniach výkonu a s káblom alebo bez neho.

✔️ Akumulátorové rázové uťahováky majú výkonný, dobíjateľný akumulátor. Ľahko sa s nimi manipuluje a sú k dispozícii s rôznymi kapacitami batérie, a teda aj úrovňami výkonu. Akumulátorové rázové uťahováky sú všestranné, tiché a umožňujú efektívnu prácu.

✔️ Hydraulické rázové uťahováky pracujú s hydraulickým tlakom. Ponúkajú vysoký krútiaci moment, ale sú aj pomerne ťažké a menej praktické ako rázové uťahováky s akumulátorovým alebo elektrickým pohonom.

 

Dôležité kritériá pri kúpe rázového uťahováka

Pri kúpe rázového uťahováka je potrebné zvážiť určité faktory. 

✔️ Krútiaci moment

✔️ Rychlosť

✔️ Hmotnosť 

✔️ Ergonómia

 

Krútiaci moment udáva, aká veľká sila je potrebná na otáčanie predmetu okolo osi. Čím vyšší je krútiaci moment rázového uťahováka, tým je nástroj výkonnejší a účinnejší. Na výmenu pneumatík sa preto odporúča rázový uťahovák s vysokým krútiacim momentom.

 

Voľnobežné otáčky udávajú otáčky rázového uťahováka. Vysoké voľnobežné otáčky umožňujú mimoriadne rýchle uťahovanie matíc, skrutiek a skrutiek. Pre rýchlosť je rozhodujúci aj počet úderov. Udáva, ako často rázový uťahovák udiera za minútu. Čím je počet úderov vyšší, tým rýchlejšie a efektívnejšie rázový uťahovák pracuje.

 

Dôležitú úlohu zohráva aj hmotnosť a veľkosť modelu. S ľahkými rázovými uťahovákmi sa ľahko manipuluje a sú nenáročné na prepravu. Na dlhšie práce sa preto odporúča malý a ľahký rázový uťahovák. Pri veľkých projektoch, ktoré si vyžadujú výkonnejšie nástroje, majú často väčší zmysel veľké rázové uťahováky.

 

Nemala by sa zanedbávať ani ergonómia, ktorá je nevyhnutná pre bezpečnú a pohodlnú prácu. Rázový uťahovák by preto mal byť v ideálnom prípade ergonomicky tvarovaný a pohodlne sedieť v ruke. 


 

Správa o skúške: Porovnanie rázového uťahováka

V našom teste akumulátorových rázových uťahovákov sme sa rozhodli nájsť najlepší akumulátorový rázový uťahovák. Za týmto účelom sme porovnali rôzne modely z hľadiska výkonu, kvality, spoľahlivosti, životnosti a pomeru ceny a kvality. Medzi najznámejších výrobcov kvalitných rázových uťahovákov patria spoločnosti Makita, Bosch, DeWalt a Milwaukee. Ponúkajú rázové uťahováky s rôznymi funkciami v rôznych cenových reláciách. Pozreli sme sa na nasledujúce štyri modely:

 

✔️ Akumulátorový rázový uťahovák DeWALT DCF922N-XJ

✔️ Akumulátorový rázový uťahovač Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X

✔️ Akumulátorový rázový uťahovač Makita DTW700Z Li-ion LXT 18V

✔️ Akumulátorový rázový uťahovač Bosch GDS 18V-300

 

Test akumulátorových rázových uťahovákov - porovnanie najlepších rázových uťahovákov

 

1. Akumulátorový rázový uťahovač DeWALT DCF922N-XJ

Akumulátorový rázový uťahovák DeWALT DCF922N-XJ je kompaktný a ľahký model, ktorý je ideálny na použitie v stiesnených priestoroch.  Rázový uťahovák sa pohodlne drží v ruke a umožňuje veľmi rýchle uvoľňovanie a uťahovanie skrutiek. LED svetlo zabezpečuje optimálne osvetlenie pracovného miesta.

deWalt razovy utahovak

Technické údaje:

  • Napätie batérie 18 V

  • Maximálny krútiaci moment (nM): 406

  • Maximálna rýchlosť rázov: 3 550

  • Maximálna rýchlosť voľnobehu (ot/min): 2250

  • Držiak nástroja: ½ palca štvorcový s aretačnou guľou

  • Hmotnosť 1,1 kg

 

Výhody: 

+ Kompaktný, ľahký rázový uťahovák 

+ Tichý a ľahko ovládateľný

+ LED ovládanie

+ Cenovo dostupný model

 

Nevýhody: 

- Dodáva sa bez batérie a nabíjačky, ale tie sa dajú ľahko zakúpiť samostatne

 

2. Akumulátorový rázový uťahovač Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X

Akumulátorový rázový uťahovák Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X je ideálny, ak potrebujete výkonný model na ťažko prístupné miesta. Nástroj DRIVE CONTROL™ umožňuje flexibilne prepínať medzi rôznymi nastaveniami krútiaceho momentu. Rázový uťahovák sa pohodlne drží v ruke a umožňuje inteligentnú a presnú prácu.

Milwaukee razovy utahovak

Technické údaje: 

  • Napätie batérie 18 V

  • Maximálny krútiaci moment (nM): 745

  • Maximálne otáčky rázového prúdu: 3 100 (3. stupeň)

  • Maximálne voľnobežné otáčky (ot/min): 1325 (4. prevodový stupeň)

  • Držiak nástroja: ½ palca štvorcový s poistným krúžkom

  • Hmotnosť 2,3 kg

 

Výhody: 

+ Ľahký a univerzálny rázový uťahovák

+ Mimoriadne výkonný a odolný

+ DRIVE CONTROL™ na jednoduchú reguláciu otáčok a krútiaceho momentu

+ Veľmi dobré osvetlenie pracovného priestoru pomocou LED svetla

+ Kompatibilný s produktovým radom MILWAUKEE®-M18™

 

Nevýhody:

- Súčasťou dodávky nie je akumulátor a nabíjačka

 

3. Makita DTW700Z akumulátorový rázový uťahovák Li-ion LXT 18V

S akumulátorovým rázovým uťahovákom Makita DTW700Z Li-ion LXT 18V získate výkonný model s veľmi vysokým krútiacim momentom. Výkonný akumulátorový rázový uťahovač má rôzne režimy skrutkovania a bezkartáčový motor pre dlhú životnosť.

Makita razovy utahovak

Technické údaje:

  • Napätie akumulátora: 18 V

  • Maximálny krútiaci moment (nM): 700

  • Maximálne otáčky rázového prúdu: 2 700 (4. stupeň)

  • Maximálne voľnobežné otáčky (ot/min): 2200 (4. prevodový stupeň)

  • Držiak nástroja: ½ palca štvorcový s aretačnou guľou

  • Hmotnosť 2,1 kg

 

Výhody: 

+ Obzvlášť silný a výkonný

+ Veľmi vysoký krútiaci moment

+ Funkcia automatického zastavenia 

+ veľmi dobrý pomer ceny a výkonu

 

Nevýhody:

- Malé tlačidlá 

- súčasťou dodávky nie je batéria a nabíjačka

 

4. Akumulátorový rázový uťahovák Bosch GDS 18V-300

Akumulátorový rázový uťahovák Bosch GDS 18V-300 sa dodáva v kompaktnom a ľahkom prevedení na jednoduchú manipuláciu. Model má robustnú konštrukciu a vysoký výkon, ktorý umožňuje rýchlu a efektívnu prácu. Integrované LED svetlo uľahčuje vykonávanie presnej práce v tmavých priestoroch.

Bosch razovy utahovak

Technické údaje:

  • Napätie batérie: 18 V

  • Maximálny krútiaci moment (nM): 300

  • Maximálna rýchlosť úderu (bpm): 3500

  • Maximálna rýchlosť voľnobehu (ot/min): 2400

  • Držiak nástroja: ½ palca vonkajší štvorhranný pohon

  • Hmotnosť 1,3 kg

 

Výhody: 

+ Ľahký a kompaktný rázový uťahovák

+ Robustný a výkonný

+ Automatické uvoľnenie skrutky (ABR) zabraňuje vypadnutiu matice

+ výkonné LED svetlo 

 

Nevýhody:

 - Súčasťou dodávky nie je batéria a nabíjačka

- ideálny na súkromné použitie, chýba výkon na väčšie a dlhšie práce

 

Záver - porovnanie a test akumulátorových rázových uťahovákov

Rázové uťahováky sú k dispozícii v rôznych verziách a s rôznymi technickými vlastnosťami. Akumulátorové rázové uťahováky sú mimoriadne všestranné, ľahko sa používajú a sú výkonné. Spoločnosti Makita, Bosch, DeWalt a Milwaukee ponúkajú vynikajúce modely, ktoré sú vhodné pre rôzne oblasti použitia. To, ktorý z nich je vaším osobným víťazom testu akumulátorových rázových uťahovákov, prirodzene závisí od vašich osobných potrieb a očakávaní. Tu predstavené modely DeWALT a Milwaukee sú vhodné najmä na prácu v ťažko prístupných oblastiach a stiesnených priestoroch. Model Makita je mimoriadne výkonný a ideálny na dlhodobú prácu. Rázový uťahovák Bosch je ideálny na skrutkovanie a výmenu pneumatík v domácnosti.

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk