Kosačka: Akumulátorová, benzínová alebo elektrická?

03.06.2024, Aktualizované: 24.06.2024
10 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Výber správnej kosačky na trávu závisí od rôznych faktorov. Aké sú vlastnosti trávnika, ktorý sa má kosiť, t. j. ide o rovnú, nerovnú alebo vysadenú plochu?  Aká veľká je plocha, ktorá sa má kosiť, a aké fyzické schopnosti alebo obmedzenia má používateľ? Niektoré modely majú výškovo nastaviteľné rukoväte. A samozrejme, aká drahá by mala byť kosačka na trávu?

kosacka na travniku

Skôr ako začnete hľadať vhodný model, mali by ste si teda ujasniť požadované funkcie, podmienky a svoje potreby.

Modely sa líšia nielen svojimi funkciami, ale aj typom pohonu. Ide o akumulátorové, benzínové alebo elektricky poháňané kosačky na trávu. Jednotlivé modely majú, samozrejme, rôzne výhody a nevýhody.

Akumulátorová kosačka na trávu

Kosačky na trávu s integrovanou batériou sú čoraz obľúbenejšie. Napokon, v priebehu času sa z nich vyvinuli skutočné všestranné zariadenia. Akumulátorové kosačky na trávu sa považujú za mimoriadne pohodlné, pretože sú ľahké a zároveň výkonné. Ľahko sa s nimi manévruje, a preto sú veľmi vhodné na vysadené plochy. Počas prevádzky sa tiež považujú za tiché.Aké výhody ponúka akumulátorová kosačka?

Akumulátorové kosačky, ako je napríklad akumulátorová kosačka Makita DLM330Z 330 mm Li-ion LXT 18 V bez akumulátora Z, vybavená výkonným akumulátorom, sú vhodné na kosenie menších aj väčších plôch s rozlohou do 500 m2 a viac. Jedným z pozitívnych aspektov nášho testu akumulátorových a benzínových kosačiek je, že sa dajú rýchlo a jednoducho nabíjať pomocou štandardnej zásuvky. Vďaka tejto možnosti sú modely poháňané akumulátorom veľmi užívateľsky prívetivé a dokazujú, že zabudované lítium-iónové batérie sa vybíjajú len minimálne, keď sa nepoužívajú. A čo viac, akumulátorové kosačky patria medzi najšetrnejšie typy kosačiek na trávu k životnému prostrediu.

Makita kosacka

Majú akumulátorové kosačky nejaké nevýhody?

Hlavnou nevýhodou akumulátorových kosačiek je cena. Modely s integrovanou batériou sú totiž oveľa drahšie ako porovnateľné elektrické kosačky. Majú dobíjacie batérie s rôznou silou, pričom slabšie z nich sa dajú použiť hlavne na kosenie menších trávnikov kvôli obmedzeným zásobám energie. Ak sa rozhodnete pre kosačku so silnejšou batériou, jej cena bude podstatne vyššia. Okrem toho majú kosačky na trávu s akumulátorom niekedy nižší výkon v porovnaní s benzínovými kosačkami.

Na čo sú vhodné akumulátorové kosačky na trávu?

Akumulátorovú kosačku na trávu využijete najmä na malé a stredne veľké trávniky. Po skončení kosenia môžete batériu ľahko dobiť. 

Elektrická kosačka na trávu

S elektrickou kosačkou na trávu môžete trávnik udržiavať efektívne. Energia potrebná na prevádzku sa získava prostredníctvom káblového pripojenia do štandardnej zásuvky. Zabudovaný elektromotor premieňa elektrickú energiu na mechanickú. Drôtené cievky a magnety v motore vytvárajú magnetické pole, ktoré poháňa hriadeľ motora. Výsledkom je rýchlosť otáčania žacieho noža, ktorá je nevyhnutná pre kvalitu kosenia.

 

Niektoré kosačky na trávu s elektrickým pohonom sú vybavené aj funkciou mulčovania, ktorá umožňuje pokosenú trávu jemne nasekať a potom ju vrátiť na trávnik. Týmto spôsobom získate prírodné hnojivo. Rôzne modely ponúkajú zberný kôš na trávu, aby ste mohli pokosenú trávu jednoducho zlikvidovať.

 

Výhody elektrických kosačiek na trávu

Elektrické kosačky na trávu sú veľmi výhodné, pretože sú

✔️ sú pri práci veľmi tiché

✔️ Ľahko sa ovládajú

✔️ Úspora miesta pri skladovaní

✔️ sú šetrné k životnému prostrediu

Okrem toho elektrické kosačky na trávu nevyžadujú takmer žiadnu údržbu.

 

Nevýhody elektrickej kosačky na trávu

Kábel, ktorý je nevyhnutný na prevádzku elektrickej kosačky, vytvára nebezpečenstvo zakopnutia. Kábel vám môže byť nepríjemný, najmä na vysadených alebo šikmých plochách, ako aj na väčších plochách. Obmedzuje tiež dosah kosačky. Ak dôjde k výpadku napájania, nie je možné pokosiť trávnik. V našom teste sa elektrické kosačky na trávu ukázali ako menej výkonné ako benzínové kosačky.

Elektrické kosačky sú ideálne pre malé a stredne veľké záhrady.

 

Benzínové kosačky na trávu

Benzínové kosačky na trávu sú spravidla vyrobené z plastu alebo oceľového plechu a sú vybavené výkonnejšími motormi ako akumulátorové alebo elektrické kosačky. Preto sa hojne používajú, keď ide o kosenie hustejšej alebo vyššej trávy. Ich väčšia šírka kosenia vám pomôže znížiť pracovné zaťaženie. Kosačka na trávu GÜDE BIG WHEELER 554.1 R TRIKE 95435 kosí veľmi dobre so šírkou kosenia 55 cm. Jej výšku kosenia možno nastaviť v 6 polohách. Vynikajúce pneumatiky a ergonómia sú dôležité pri dlhej práci, pretože len tak môžete pracovať bez únavy. Vďaka pohonu kolies je tlačenie benzínovej kosačky mimoriadne jednoduché.

Gude kosacka

Aké výhody mi ponúka benzínová kosačka na trávu?

Benzínové kosačky sú preto ideálne na kosenie väčších trávnikov. Rôzne modely majú pohon zadných kolies, ktorý sa dá ľahko zapnúť na rýchlejšiu prácu. Ďalšou výhodou je, že benzínové kosačky na trávu možno používať na všetkých povrchoch bez ohľadu na ich umiestnenie. To znamená, že nie je potrebný dodatočný zdroj energie. Ich silný výkon umožňuje vykonať veľa práce za kratší čas.

Nevýhody benzínových kosačiek na trávu

Napriek všetkým vyššie uvedeným výhodám majú benzínové kosačky na trávu v porovnaní s akumulátorovými kosačkami na trávu niektoré nevýhody. Okrem iného je potrebné ich pravidelne servisovať. V opačnom prípade sa skráti životnosť kosačky. Musíte tiež počítať s vývojom emisií. Spaľovací motor inštalovaný v týchto modeloch totiž nechráni práve životné prostredie. Tieto kosačky sú tiež ťažšie, čo si vyžaduje určitú úroveň kondície. Benzínové kosačky produkujú pomerne vysokú hlasitosť, preto pri ich dlhodobom používaní odporúčame používať ochranu sluchu.

Ďalšie tipy a faktory pre výber

Šírka kosenia kosačky má priamy vplyv na čas kosenia. Kosačky na trávu so širšou šírkou kosenia dokážu pokosiť viac trávnika na jeden prechod. Vysoké otáčky motora znamenajú, že nôž sa otáča rýchlejšie a trávnik sa dá pokosiť čistejšie. Ak chcete kosačku chrániť pred poveternostnými vplyvmi, odporúčame vám miesto na parkovanie, napríklad garáž, záhradný domček alebo podobné miesto.

Čo je lepšie: benzínová alebo akumulátorová kosačka?

To, či si kúpite benzínovú alebo akumulátorovú kosačku, je samozrejme len na vás. Odporúčame vám však vybrať si kosačku s ohľadom na budúcnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Pri veľkých trávnikoch a s tým súvisiacim dlhším časom kosenia sa však benzínovej alebo dieselovej kosačke len ťažko vyhnete.

trava

Bez ohľadu na to, ktorú kosačku si kúpite, nože je potrebné po každom použití naostriť. Len tak sa zabezpečí dokonalý výsledok kosenia. Pozrite sa bližšie na výšku kosenia a šírku kosenia, ktoré udávajú výrobcovia. To vám umožní odhadnúť, ako časovo náročné a rýchle bude kosenie trávnika s vybraným zariadením.

Pri výbere modelu si všímajte funkcie a vlastnosti, ktorými disponuje. Nezabudnite zohľadniť svoje osobné podmienky a fyzické možnosti.

Kosačkám na trávu, či už benzínovým alebo akumulátorovým, prospieva určitá starostlivosť. Pravidelné vybíjanie vzduchového filtra znižuje zaťaženie motora. Pre dlhú životnosť kosačky a dobrý výsledok kosenia je obzvlášť dôležité nekosiť mokrý trávnik. Je to dôležité aj pri mulčovaní, pretože inak sa pokosená tráva zhlukuje.

Pri mulčovaní rotujúce nože drvia steblá trávy a vzniknuté drviny padajú na pokosený trávnik a vytvárajú tenkú vrstvu mulča. Tá sa rýchlo rozkladá, čo znamená, že trávnik je potrebné menej hnojiť a zalievať. Ušetríte si tak starosti s vyprázdňovaním zberného koša na trávu. Ak sa rozhodnete pre mulčovanie, zabezpečíte, že váš trávnik bude odolnejší voči obdobiam sucha.

Záver 

Pravdepodobne najdôležitejším bodom pri výbere správnej kosačky na trávu pre vaše potreby je charakter a veľkosť plochy, ktorá sa má kosiť. Náklady na nákup potom hrajú hlavnú úlohu. Akumulátorové kosačky na trávu sa zvyčajne pohybujú vo vyššej cenovej kategórii, zatiaľ čo elektrické a benzínové kosačky na trávu sú už dostupné s lacnejšími modelmi. V prípade benzínových kosačiek na trávu sú tu aj náklady na palivo.

Hoci súčasné environmentálne predpisy zlepšujú situáciu, palivo sa stále spaľuje a výfukové plyny sa uvoľňujú do životného prostredia. Preto by ste mali zvážiť, či je benzínová kosačka na trávu naozaj potrebná. To platí v prípade veľkých trávnikov. Ak máte len malú, rovnú a nezastrešenú plochu, postačí vám elektrická kosačka. Na trávniky s rastlinami alebo väčšie plochy je vhodná manévrovateľná akumulátorová kosačka.

 

Možnosť mulčovania šetrí čas a prácu a je prirodzeným hnojivom pre váš trávnik. Ak máte na mysli presnú cenu, môžete výber zúžiť. Určitý predbežný výber môžete urobiť aj na základe veľkosti trávnika. V každom prípade existuje množstvo variantov a modelov.

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk