Konštrukcia balkóna: Skvelé nápady a tipy

07.05.2024, Aktualizované: 11.06.2024
8 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Pre mnohých ľudí je balkón doma v teplejších mesiacoch roka ako druhá obývacia izba. Je to miesto, kde sa počas vlhkých letných večerov schádza celá rodina a priatelia, aby spoločne jedli, čítali alebo hrali hry. Aby sa váš balkón stal útulným miestom, je dôležité ho dobre naplánovať. Starostlivé plánovanie pri zariaďovaní balkóna zabezpečí optimálne využitie dostupného priestoru. Okrem toho môžete vždy sledovať svoj rozpočet a riskovať menej nepríjemných prekvapení. Navrhnite si balkón podľa vlastných predstáv s trochou kreativity a remeselnej zručnosti a dodajte svojej oáze pohody osobný nádych.

 

béžový nábytok na balkóne

 

Na to, aby sa váš balkón premenil na relaxačné útočisko, stačí málo.  Veľkorysé sedenie a vankúše vytvoria útulnú atmosféru. Vyberte si vhodné rastliny, kvetináče a pekné dekorácie. Dôležitá je aj vhodná ochrana pred slnkom, napríklad markíza alebo vonkajšie plisované žalúzie. Montáž je rýchla a jednoduchá vďaka kvalitnému akumulátorovému náradiu. Vďaka správnej meracej technike si môžete zabezpečiť presnú prácu.

Vysoká tráva a rastliny poskytujú súkromie a robia balkón súkromnejším. Zaistite tiež dostatočnú bezpečnosť. Najmä ak balkón využívajú deti a domáce zvieratá, sú potrebné vhodné bezpečnostné opatrenia. Predídete tak nehodám a zraneniam.

Nápady pre balkóny: Atraktívna podlaha ako základ štýlu a pohodlia

Na výber sú rôzne podlahové krytiny na balkóny. To, ktorá podlahová krytina je pre váš balkón najvhodnejšia, závisí okrem iného od vašich osobných preferencií. Závisí to však aj od vášho rozpočtu a stavebných podmienok. Drevené podlahové dosky sú obľúbenou voľbou, pretože pôsobia teplo a prirodzene. Ideálne sú mäkké dreviny ako duglaska a smrekovec a tvrdé dreviny ako bangkirai a bambus. Drevené podlahové dosky sú robustné, odolné, ľahko sa udržiavajú a sú šetrné k životnému prostrediu. Majú tiež mimoriadne atraktívny vzhľad.

Ďalšou vhodnou voľbou pre balkóny a terasy je dlažba Click. Táto podlahová krytina sa ľahko inštaluje a jednoducho čistí. Dlažba Click je k dispozícii v mnohých rôznych vzoroch, farbách a materiáloch. Zelený umelý trávnik dodáva balkónom svieži a prirodzený vzhľad a zároveň vytvára útulnú atmosféru. Veľmi ľahko sa udržiava, je odolná a má dlhú životnosť. Umelý trávnik na balkónoch slúži aj ako zvuková izolácia. Je ideálny na hranie pre deti, pretože je veľmi odolný. Prírodný kameň, ako napríklad žula a bridlica, je tiež možnosťou pre podlahu na balkóne. Obstaranie tejto podlahy je však pomerne nákladné a citlivejšie ako iné podlahové krytiny.

Vyberte si správny nábytok: funkčnosť sa snúbi s dizajnom

Útulné posedenie na balkóne vás pozýva na posedenie a relaxáciu. Investujte do odolného a ľahko udržiavateľného balkónového nábytku, aby ste sa z neho mohli dlho tešiť. Na malé balkóny sa odporúča skladací a stohovateľný nábytok, ako sú skladacie stoličky, ležadlá a stoly. Šetria totiž miesto a keď sa nepoužívajú, dajú sa rýchlo upratať.

Vonkajšie beanbagy slúžia aj ako pohodlné a priestorovo úsporné sedenie na balkóne. Ideálne pre veľké balkóny

  • Nábytok do obývačky
  • Priestranné balkónové súpravy
  • Prútené stoličky a
  • hojdacie siete.

Príjemné vonkajšie koberce odolné voči poveternostným vplyvom poskytujú dodatočnú pohodu. Záhradný nábytok je k dispozícii v mnohých rôznych štýloch, materiáloch a farbách bez toho, aby ste museli minúť celé bohatstvo.

Balkónový dizajn s rastlinami: dotyk prírody

Na to, aby ste mali krásny výber rastlín, nepotrebujete veľkú záhradu. Na balkóne je dostatok miesta na zeleninu, ovocie, kvety, trávy a malé stromčeky. Stačí len trochu kreativity a plánovania.

 

zelené rastliny na drevenom stole

 

Vertikálne záhrady sú ideálne na navrhovanie zelených balkónov. Umožňujú umiestniť veľa rastlín na malom priestore. Vertikálne rastlinné steny sa ľahko udržiavajú. Okrem toho vnášajú do holých stien farbu a živosť. Na vytvorenie vertikálnej záhrady použite rastlinné steny, závesné kvetináče a mriežky. Závesné koše s kvitnúcimi rastlinami dodajú každému balkónu farebný nádych. Vkusné kvetináče a sadenice sú nielen mimoriadne dekoratívne, ale dajú sa aj flexibilne použiť na všetky druhy rastlín.

Vyberte si rastliny s jednoduchou starostlivosťou, ktoré sa hodia k štýlu vášho balkónového nábytku. Voňavá levanduľa sa ľahko udržiava a nemala by chýbať na žiadnom balkóne. Táto rastlina poskytuje životné prostredie včelám a motýľom a chráni aj pred komármi. Na balkóny v stredomorskom štýle sú vhodné olivovníky a bylinky, ako napríklad rozmarín, tymián, mäta a petržlen. Hortenzie si síce vyžadujú trochu viac starostlivosti, ale odmenia sa vám krásnou farebnou žiarou. Kaktusy a sukulenty si tiež nevyžadujú veľa starostlivosti a sú vhodné na slnečné balkóny. Bambus a trávy poskytujú na balkóne súkromie a sú mimoriadne dekoratívne.

Nápady na balkón: vytvorenie atmosféry pomocou dekoratívneho osvetlenia

Vytvorte na balkóne útulnú atmosféru pomocou atmosférického osvetlenia s použitím lampášov, rozprávkových svetiel alebo závesných svietidiel. Ešte romantickejšie je to s lampášmi a svetlom sviečok. Na vytvorenie útulnej atmosféry sú ideálne aj solárne svetlá a LED reflektory. Nastavte svetelné akcenty a pre ešte väčšiu útulnosť použite teplé biele svetlo. Dekoratívne svetelné prvky, ako sú svetelné trubice alebo rozprávkové svetlá v tvare hviezd, gulí alebo srdiečok, sú ideálne na balkónové zábradlia.

 

balkon s osvětlením

 

Krásne nápady pre balkóny s dekoratívnymi prvkami: nastavte osobné akcenty

Zútulnite si balkón pohodlnými vankúšmi a dekami vo vzoroch a farbách, ktoré ladia so štýlom vášho balkónového nábytku. Pekné figúrky a sošky slúžia ako štylistický prvok a dodajú vášmu balkónu osobný nádych. Uprednostňujete skôr stredomorský štýl? Potom si vyberte teplé a prírodné farby, terakotu a drevo.

Balkónový nábytok a dekoratívne prvky s jasnými líniami a jednoduchým dizajnom, ako aj biele, sivé a béžové odtiene sa hodia k škandinávskemu štýlu. Boho štýl je naopak pestrý, hravý a kreatívny - hodia sa sem najmä makramé prvky, lapače snov, vankúše so strapcami a látky v rôznych farbách.

Ak máte radi modernosť, siahnite po jasných tvaroch a minimalistickom dizajne. Sklo, kov a betón sú ideálne pre moderný štýl. Ak chcete dosiahnuť skutočne vintage vzhľad, odporúčame starožitný nábytok, nostalgické dekoratívne prvky a tkaniny s kvetinovými vzormi. Dodajte svojmu nábytku individuálny nádych a namaľujte ho sami farbou podľa vlastného výberu. V našom internetovom obchode StavbaEU nájdete vhodné maliarske potreby za výhodné ceny.

Nápady na dizajn balkóna: zelená oáza a miesto, kde sa budete cítiť dobre

Existuje veľa možností, ako vytvoriť atraktívny a útulný dizajn balkóna. Vytvorte si svoje osobné vonkajšie útočisko a navrhnite si balkón podľa svojich predstáv. Či už v stredomorskom, škandinávskom, boho, vintage alebo jednoducho vo vašom vlastnom štýle - možnosti dizajnu sú takmer nekonečné. So správnymi rastlinami, textíliami, atmosférickým osvetlením a atraktívnymi doplnkami môžete na svojom balkóne vykúzliť útulné a príjemné miesto. Oázu pohody, ktorá vás pozýva k odpočinku a vychutnávaniu si prírody.

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk