Kedy strihať olivovník?

25.09.2024, Aktualizované: 04.10.2024
7 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Ak sa chystáte na strihanie olivovníka, mali by ste zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, ktoré vám v tomto článku vysvetlíme. Existujú dva rôzne spôsoby strihania olivovníkov – ako okrasné rastliny a ako úžitkové rastliny. V prvom prípade ide o udržanie zdravia rastliny, pričom je možné aj tvarovanie. Ak chcete olivovník strihať ako úžitkovú rastlinu, hlavným cieľom je dosiahnuť vysokú úrodu plodov.

Ruka držiaca vetvičku olivovníka.

Prečo je strihanie olivovníkov dôležité?

Premýšľate, či je potrebné olivovník strihať? Odpoveď je: Áno, pretože rezanie má mnoho výhod pre ich rast a zdravie. Konkrétne sú to tieto:

  • Podpora rastu  

Odstránením chorých alebo odumretých konárov umožníte olivovníku sústrediť svoju energiu na rast zdravých vetiev.

  • Tvarovanie  

Správny rez vám pomôže dosiahnuť požadovanú štruktúru a formu olivovníka. To zlepší nielen rast, ale aj produkciu plodov a fotosyntézu.

  • Zvýšenie výnosov  

Pravidelným rezom olivovníka sa zvýši produkcia plodov, pretože strom investuje viac energie do ich vývoja.

  • Lepšia cirkulácia vzduchu  

Dobre orezaný strom umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu, čím sa znižuje riziko napadnutia škodcami a plesňových ochorení.

  • Vyššia priepustnosť svetla  

Rezom olivovníka sa zabezpečí rovnomerné rozloženie slnečného svetla, čo vedie k optimalizácii produkcie plodov, fotosyntézy a celkového rastu stromu.

Aby ste sa postarali o svoj olivovník a správne ho orezali, zamerajte sa na jeho strihanie na jar a odstráňte pritom vždy suché vetvičky. Orezávajte výhonky, ktoré šikmo rastú do koruny stromu, a odstráňte zvislé konáre. V mesiaci jún je potrebné vykonať ďalší rez na údržbu olivovníka. Vďaka dobrej starostlivosti a pravidelnému orezávaniu dosiahnete, že olivovník bude produkovať vysoké úrody a získa krásny tvar.

Kedy máte orezať svoj olivovník?

Pozrime sa teraz na otázku, kedy by ste mali orezať Váš olivovník. Či už ho budete rezať na jeseň alebo na jar, záleží na tom, či mu doprajete zimný odpočinok v interiéri, alebo ho necháte prezimovať vonku. Najvhodnejší čas na rez olivovníka je na jar, hneď ako ho vyberiete zo zimného úkrytu. Dôvodom je, že jarný rez stimuluje rast nových výhonkov. Pri reze olivovníka dodržujte nasledujúce termíny a typy rezu: 

  • V januári/februári udržiavací a tvarovací rez, ako aj zmladzovací rez  
  • Každé dva roky vo februári/marci u úžitkových rastlín rez plodného dreva  
  • Na jar počas prvého až ôsmeho roku rastu  
  • Koncom júna  
  • Výchovný rez – vytvára produktívnu korunu  
  • Letný udržiavací rez – koriguje škody spôsobené neskorými mrazmi

Vetvička olivovníka osvietená zapadajúcim slnkom.

Ak váš olivovník prezimuje vonku, dávajte pozor, aby nebol vystavený mrazu. Orezať olivovník by ste mali ešte pred rašením, konkrétne v slnečných, teplých, ale nie príliš horúcich dňoch. Týmto spôsobom znížite stres pre vašu rastlinu. Orezanie olivovníka môže byť potrebné aj na jeseň, najmä ak vodné výhonky príliš vyrástli. Vtedy stromu odoberáte príliš veľa energie. Okrem toho sa oplatí jesenný rez na zníženie množstva listov, čo vám umožní lepšie rozpoznať a ošetriť prípadný výskyt škodcov.

Ako orezávať olivovník

Pri strihaní olivovníka používajte vždy čisté, ostré nožnice na konáre a vyhnite sa píle, ktorá môže strom poškodiť. Aby ste olivovník správne ostrihali, odstráňte všetky počas zimy zaschnuté konáre a vetvy, pričom nezabudnite vyrezať výhonky rastúce dovnútra koruny. Skrátenie presahujúcich konárov je nutné len vtedy, ak strom cez zimu mierne stratil svoj tvar.

Správne strihanie olivovníkov: Základné techniky

V závislosti od toho, čo chcete s olivovníkom dosiahnuť, existujú rôzne techniky strihania. Na vytvorenie hustej koruny sa rastliny v kvetináčoch prerezávajú bezprostredne po zimnej prestávke. Topiariérové stromy sa strihajú do tvaru. Ak uprednostňujete ovocný rez, zrežte korunu v tvare disku pozostávajúcu z piatich hlavných vetiev. Prerezávanie by ste mali vykonávať každý druhý rok. Ak má váš olivovník už niekoľko rokov, omlaďte ho rezom, ktorý zvýši úrodu. Keďže stredomorský olivovník je mimoriadne tolerantný voči rezu, pri rezaní sa nedá takmer nič pokaziť.

Najlepší čas na strihanie olivovníka ako kontajnerovej rastliny je na jar, hneď po zime. Na tento účel odstráňte všetky suché vetvičky a uschnuté konáre alebo ich skráťte na relatívne krátke konáriky. Odstrániť by sa mali aj výhonky, ktoré prerástli šikmo do stredu koruny. Ak chcete dosiahnuť hustejší rast koruny olivovníka, orežte niektoré silné konáre na krátke konáriky. Začiatkom leta zopakujte strihanie nových výhonkov, aby sa koruna naďalej rozvetvovala a zhusťovala. Na druhej strane, ak chcete olivovník pestovať ako topiar, použite nožnice na živý plot na vytvarovanie stromu do požadovanej podoby. Ďalší tvarovací rez môžete vykonať aj okolo júna.

Ovocný rez pre olivovník je trochu náročnejší. Pri orezávaní olivovníkov sa často vykonáva zosilnenie kmeňa a zahustenie koruny. Pri orezávaní plodonosných konárov dbajte na to, aby ste orezali päť pravidelne rozmiestnených bočných konárov, pričom základy plodonosných konárov musia byť vo výške približne 100 až 150 cm nad zemou. Odrežte vedúci výhonok nad najvyššou bočnou vetvou a skráťte mladé vetvy na polovicu. Tým sa stimuluje tvorba nových bočných vetiev. Výhonky, ktoré prerástli do stredu koruny alebo vertikálne, sa musia odstrániť, aby sa vytvorila ľahká koruna. Výsledkom je dobrý rast kvetov a plodov a lepšie dozrievanie olív.

Mladý olivovník sa strihá každé dva roky na prelome februára a marca, pričom sa zredukujú výhonky z predchádzajúceho roka a odstrihnú sa špičky hlavných a bočných konárov, aby sa vytvorili nové bočné konáre. V našich zemepisných šírkach nie je radikálne zastrihávanie olivovníkov bežné. Táto forma rezu olivovníkov je potrebná len vtedy, ak strom ukazuje odumreté konáre vo vnútri koruny v dôsledku nedostatočnej starostlivosti. Radikálny rez sa musí vykonať, aby olivovník mohol znovu vyrásť.

Záber na vetvičku olivovníka so zelenými listami.

Záver

Zhrnutie

V našich zemepisných šírkach sa olivovníky radšej pestujú v kvetináčoch, aby lepšie prežili zimu. Preto olivovníky v kvetináči zvyčajne dorastú do maximálnej výšky dvoch metrov, ak ich pravidelne orezávate. Najlepší čas na strih olivovníka je hneď po prezimovaní vo februári alebo v marci. Ďalšie strihanie alebo tvarovanie sa môže vykonávať v lete a na jeseň. Na dosiahnutie maximálnej úrody plodov sa oplatí olivovník pravidelne ošetrovať a prerezávať. Pravidelné strihanie tiež podporuje rast stromu. Takto sa budete môcť z olivovníka tešiť ešte mnoho rokov.

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk