Ako založiť vyvýšený záhon: Váš kompletný sprievodca

12.09.2024, Aktualizované: 19.09.2024
7 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Či už chcete vysadiť šalát, jahody alebo zemiaky - vyvýšený záhon môžete naplniť mnohými rastlinami. Ideálne druhy zeleniny pre váš vyvýšený záhon sú všetky tie, ktoré prinášajú vysokú úrodu len s niekoľkými rastlinami. Napríklad záhradné uhorky alebo cukety prinášajú plody počas celého leta, rovnako ako rôzne bylinky a listové šaláty, z ktorých môžete neustále zbierať úrodu. Vo vyvýšených záhonoch sa darí aj rebarbore a mangoldu. Kukurica a kríčková fazuľa vyžadujú vo vyvýšenom záhone veľa miesta a ich zber môže trvať dlho. Týmto druhom zelenín by ste sa preto mali vyhnúť, rovnako ako pestovaniu bežcovej fazule alebo paradajok. Na druhej strane, malé paradajky sú ideálne na pestovanie vo vyvýšených záhonoch. Hlbšie záhony s výškou do približne 40 cm sú vhodné aj pre vyššiu zeleninu.
Ponúkame vám tipy, kedy a ako najlepšie zasadiť vyvýšený záhon.

Zelená záhradná lopatka naplnená zeminou leží na stole, obklopená rozptýlenou zeminou a záhradnými nástrojmi, vrátane malého kvetináča a záhradníckych nožníc.

Kedy sadiť vyvýšené záhony?

Vyvýšený záhon môžete vo všeobecnosti vysádzať počas celého roka. Presné ročné obdobie závisí od rastlín, ktoré si vyberiete. Ak chcete pestovať bylinky, napríklad pažítku alebo petržlen, ako aj reďkovky, šalát a špenát, mali by ste vyvýšený záhon vysadiť na jar. To znamená, že vyvýšený záhon môžete vysadiť v marci, apríli a máji. V hlavnej sezóne je najlepšie zasadiť uhorky, papriky, paradajky a cukety. V lete - od júna do augusta - vysádzajte vlečné plodiny, ako je karfiol, brokolica a kaleráb. Zeleniny vysadené na jar môžete zbierať už teraz; úrodu ľahko prepravíte pomocou záhradného vozíka.

Vyvýšený záhon môžete vysadiť aj od septembra do novembra, t. j. na jeseň. A to so zdravou zimnou zeleninou, ako je pór, ružičkový kel a kapusta. Na jeseň vyvýšený záhon chráňte mulčovaním alebo ho zakryte. V zime (od decembra do februára) zasaďte odolnú zeleninu vrátane špenátu, zimného portulaku a hlávkového šalátu. Pomocou nadstavca môžete svoj vyvýšený záhon v zime premeniť na chladiaci rám, čo znamená, že môžete začať siať už vo februári.

Výsadba vyvýšených záhonov - ročný plán

V našom prehľade uvádzame najlepšie rastliny pre každé ročné obdobie a mesiac.

Sezóna

Rastlina

Mesiac
Jar

Šalát, reďkovky, pažítka, špenát

Karfiol, brokolica, jarná cibuľka, rukola

Hrach, mangold, mrkva, cvikla

Marec

Apríl

Máj

Leto

Baklažán, uhorky, paprika, paradajky

Kaleráb, pór, mrkva, paštrnák

Kôpor, jahody, kel, žerucha

Jún

Júl

August

Jeseň

Jahňací šalát, ružičkový kel, špenát, zimná portulaka
Endívia, kaleráb, pór, čakanka
Jahňací šalát, špenát, žerucha

September

Október

November

Zima

Jahňací šalát, špenát, ozimný purslane

Jahňací šalát, špenát, žerucha obyčajná

Jahňací šalát, špenát, ozimná žerucha

December

Január

Február

Rastliny uvedené v tabuľke sú ideálne pre príslušné mesiace a ročné obdobia a pomôžu vám dosiahnuť čo najlepšie výsledky úrody z vášho vyvýšeného záhonu.

rastlinky zasadené v záhradnom záhone s niekoľkými čiernymi plastovými kvetináčmi v popredí, obklopené drevenou ohradou.

Správne vysádzanie vyvýšených záhonov

Ak sa rozhodujete, čo zasadiť do vyvýšených záhonov, je dôležité zohľadniť potreby jednotlivých rastlín na živiny a priestor. Čím naplniť vyvýšený záhon, aby ste dosiahli optimálny rast rastlín?

Začnite vrstvením konárov a vetvičiek na dno a navrch nasypte záhradný odpad a kompost. Ako vrchná vrstva by sa mala použiť len kvalitná rastlinná pôda. Pri osádzaní vyvýšených záhonov vyberajte odrody zeleniny podľa ich požiadaviek na živiny. Kým v prvom roku sa vysádzajú silno rastúce druhy, v druhom roku nasledujú stredne rastúce druhy a v treťom roku slabo rastúce druhy. Vysoko rastúce rastliny, ako napríklad paradajky, je najlepšie vysádzať na severnej strane, aby nezatienili malé rastliny. Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky zberu, rozmiestnite rastliny, ktoré k sebe patria. Dôležité je aj pravidelné hnojenie a polievanie rastlín. Odporúča sa tiež každé štyri až päť rokov vymeniť pôdu použitú vo vyvýšenom záhone za novú, aby bol opäť k dispozícii dostatok výživných látok.

Sadenie vyvýšených záhonov - tipy

Aby ste správne vysadili vyvýšený záhon, dbajte na striedanie plodín. Každý rok pestujte iné rastliny, aby ste optimalizovali využitie pôdy a zabránili jej preťaženiu. Toto opatrenie tiež pomáha predchádzať možným chorobám rastlín. Ak napríklad jeden rok zasadíte paradajky, nasledujúci rok zvoľte fazuľu - pôda sa tak obohatí o dusík. Pôdu mulčujte, aby ste udržali jej vlhkosť a obmedzili rast burín. Ideálne sú pokosená tráva, lístie a slama. Na zabezpečenie efektívneho využitia vyvýšeného záhonu je najlepšie použiť popínavé pomôcky pre hrášok, paradajky alebo uhorky.

Pri sadení vyvýšených záhonov sa určite vyhnite týmto častým chybám:

  • Používanie menej vhodných materiálov má negatívny vplyv na vyvýšený záhon.
  • Výber príliš tienistého miesta.
  • Príliš malá alebo príliš veľká plocha záhonu: Malé vyvýšené záhony rýchlo vysychajú a neposkytujú takmer žiadny priestor na rozvoj koreňov. Veľké záhony sa zasa ťažko udržiavajú.
  • Nedostatočné vrstvenie: Vyvýšené záhony potrebujú niekoľko vrstiev, aby sa dosiahli dobré výnosy vďaka zásobovaniu živinami.
  • Zanedbanie striedania plodín veľmi zaťažuje pôdu a môžu sa objaviť choroby.
  • Nedostatočné vzdialenosti medzi rastlinami: Riziko zvýšenej náchylnosti k chorobám v dôsledku nedostatočného osvetlenia a tesnej výsadby.
  • Nevyhovujúce zavlažovanie: Vyvýšené záhony sa musia pravidelne zavlažovať. Nedostatočné alebo nadmerné zavlažovanie má na rastliny škodlivý vplyv.

Ak sa pýtate, aké kvety do vyvýšených záhonov sú vhodné, najlepšie je zvoliť druhy, ktoré dobre spolupracujú so zeleninou a zároveň odpudzujú škodcov. Chráňte svoje rastliny pomocou prirodzenej ochrany zriadením hmyzích hotelov alebo vysadením nasturtií alebo nechtíkov. Pri vysádzaní vyvýšených záhonov dbajte na to, aby ste spolu vysádzali zeleninu s rovnakými nárokmi na vodu. Na ochranu pred hmyzom a vtákmi používajte kryty a siete. Vyvýšený záhon pravidelne zalievajte, najmä v lete. Na hnojenie je najlepšie používať organické hnojivá a udržiavať vyvýšený záhon čo najmenej zarastený burinou.

Malé dieťa polieva rastliny v záhrade pomocou kovovej krhly, stojace vedľa vyvýšených záhonov.

Záver

Vyvýšený záhon môžete vysádzať od jari, ako aj počas celého roka, aby ste dosiahli úrodu počas celého roka. Dôležité je vybrať správne miesto, hnojiť a mulčovať, pravidelne zalievať a každý rok meniť rastliny. Výmenou rastlín predídete možným chorobám a pôda v záhone nie je vystavená jednostrannému zaťaženiu, čo v konečnom dôsledku prospieva dobrej úrode.

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk