Ako strihať vavrínovec: Prehľadný návod

12.09.2024, Aktualizované: 04.10.2024
8 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Keďže ide o rýchlo rastúcu rastlinu, odporúča sa čerešňový vavrín pravidelne strihať. Táto rada sa vzťahuje aj na samostatné rastliny, aj na živé ploty. Strihaním čerešňového vavrínu zabezpečíte jeho zahustenie a rozšírenie kvitnúcej nádhery. Ak zastrihávate živý plot, budete potrebovať elektrické nožnice na živý plot. Pri strihaní čerešňového vavrínu však je ideálne ich nepoužívať, aby nožnice nepotrhali listy. Ak sa poškodia, zožltnú a opadajú. Z tohto dôvodu sú na údržbu vždyzeleného kríka vhodnejšie mechanické nožnice na živý plot. Ak vás zaujíma, ako strihať vavrínovec, pokračujte v čítaní nášho prehľadného návodu, kde sa dozviete všetko potrebné o tejto činnosti.

Vetva s bielymi kvetmi visiacimi nad chodníkom.

Kedy strihať vavrínovec?

Ideálny čas na strihanie čerešňového vavrínu je na jar, pred objavením sa nových listov na prelome marca a apríla. Ďalším vhodným časom na strihanie čerešňového vavrínu je koniec leta. Vtedy ihneď po zrezaní vyrastú ďalšie malé výhonky, ktoré dodajú čerešňovému vavrínu hustejší vzhľad. Vavrín čerešňový je tiež necitlivý na radikálnejšie zastrihávanie alebo vrcholový rez, takže kvety a listy po ňom opäť vyrastú.

Podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny je zakázané vykonávať výrub stromov a kríkov počas obdobia od 1. marca do 31. augusta. Tento zákaz sa vzťahuje na obdobie, kedy hniezdia vtáky a iné živočíchy. Platí to pre verejné aj súkromné pozemky. Vo Švajčiarsku platia prísnejšie zákony. Od septembra 2024 nebudete môcť čerešňový vavrín dovážať, predávať ani darovať, aby sa lepšie chránila biodiverzita. Rastlina sa totiž takmer nekontrolovateľne šíri, vytláča pôvodné rastliny a vytvára ekologickú nerovnováhu. Keďže jej rastlinné časti sú jedovaté, hrozí nebezpečenstvo pre zvieratá a ľudí.

Dbajte na to, aby ste čerešňový vavrín nestrihali počas nočných mrazov, pretože to môže spôsobiť poškodenie rastliny. V ideálnom prípade by ste mali pred rezaním čerešňového vavrínu počkať, kým sa teploty opäť dostanú nad bod mrazu.

Detailný záber na biele kvety rastliny obklopené tmavozelenými lesklými listami.

Správne strihanie čerešňového vavrínu

Vavrín čerešňový svojimi tmavozelenými listami pripomína pravý vavrín. Od apríla do júna mu rastú malé kvety, ktoré pripomínajú strapec hrozna. Vavrín čerešňový rodí guľovité, čierne plody. Pri dobrej starostlivosti môže rastlina vyrásť až do výšky siedmich metrov. Ako mrazuvzdorný ker znáša čerešňový vavrín teploty až do -20 °C. Táto rastlina nenáročná na údržbu sa ľahko strihá. Ak ju na jar prerežete, rastlina opäť vyrastie.

Aj vás zaujíma, ako správne orezávať čerešňový vavrín? Prečítajte si nasledujúce tipy a dozviete sa viac o prerezávaní čerešňového vavrínu. Vavrín čerešňový znáša akékoľvek strihanie bez ohľadu na to, či skrátite len niekoľko konárov, alebo ho radikálne skrátite. Rastlina v každom prípade opäť vyrastie. V ideálnom prípade by ste mali na strihanie používať záhradnícke nožnice, aby ste predišli poraneniu listov. Vyhnite sa strihaniu počas slnečných dní a vyberte si suché dni, keď je obloha mierne zamračená. Vavrín si vyžaduje voľný rez, pri ktorom by ste mali záhradnícke nožnice umiestniť približne jeden až dva centimetre nad os listov, aby nedošlo k ich poškodeniu. Ak je čerešňový vavrín postihnutý chorobou, umiestnite rastlinu na tyč. To znamená, že čerešňový vavrín budete strihať takmer na úrovni zeme.

Ak sa chystáte sadiť živý plot, je dôležité vedieť, ako sadiť vavrínovec, aby mal rovnomerný a hustý rast. Pri strihaní živého plota z čerešňového vavrínu je potrebné skrátiť nové výhonky tohto roku aspoň o polovicu. Dbajte na to, aby ste takto strihali len mladé ploty. Zabránite tak príliš rýchlemu rastu čerešňového živého plotu smerom nahor, ktorý sa tak bude môcť lepšie rozvetvovať a nadobudne nepriehľadný vzhľad.

Ako mám strihať čerešňový vavrín?

Na zabezpečenie dobrého strihu používajte ostré záhradnícke nožnice. Ak použijete nožnice na živý plot, hrozí riziko poškodenia listov. V takom prípade bude váš plot vyzerať menej atraktívne. Ak je živý plot dlhší, nechajte si na strihanie trochu viac času. Vavrín čerešňový strihajte tak, aby bol vysoký a zároveň hustý.

Môžete si vybrať z rôznych metód:

  • Radikálne prerezávanie čerešňového vavrínu

Ak čerešňový vavrín vyniká bujným rastom, má zmysel vykonať na jeseň dodatočné orezanie. Aj keď čerešňový vavrín radikálne skrátite, tento zásah znáša veľmi dobre. Bude aj naďalej krásne rásť. Aby ste dosiahli dokonalé rezy, používajte len čisté nožnice na živý plot.

  • Strihanie mladého čerešňového vavrínu

V ideálnom prípade by sa mladé výhonky mali opatrne odstrihnúť po tom, ako sa im vytvorí druhý alebo tretí pár listov.

  • Strihanie silných konárov

Ak potrebujete na čerešňovom vavríne ostrihať silné konáre, budete potrebovať nožnice alebo ostrú pílku. Na tento účel odrežte konár približne v polovičnej vzdialenosti od základne. Druhou rukou ju pevne držte a konár odrežte o kúsok ďalej. Konár sa zvyčajne zlomí sám. Pri poslednom reze ho umiestnite pod miernym uhlom v smere rastu konára.

Strihanie čerešňového vavrínu

Na udržanie tvaru čerešňového vavrínu je potrebné ho raz ročne orezať. V dôsledku zvýšeného drevnatenia kmeňa po niekoľkých rokoch prestane rásť, preto je potrebné korunu opakovane strihať. V ideálnom prípade by sa táto práca mala vykonať vo februári, pred začiatkom rastu. Výhonky skráťte až po zdrevnatenie, ktoré spoznáte podľa hnedo sfarbenej kôry. Nové konáre majú svetlozelenú farbu a ľahšie sa ohýbajú. Rezom čerešňového vavrínu zachováte okrúhly tvar koruny stromu. Nezabudnite odstrániť choré a odumreté časti rastliny.

Vavrín z portugalskej čerešne by ste mali strihať aspoň raz ročne, ideálne na jar. Živé ploty z čerešňových vavrínov možno strihať aj dvakrát ročne. Ako stromový tvar (osamelý strom) postačí, ak čerešňový vavrín zrežete raz ročne. Najlepší čas na to je od polovice do konca februára, čo sa týka aj topiar. Keďže čerešňový vavrín začína rásť v marci, strihanie by malo byť dovtedy ukončené. Pri správnej starostlivosti a strihaní je tiež kľúčové vedieť, ako sadiť vavrínovec, aby mal optimálne podmienky na rast. Pri výsadbe živého plota je mimoriadne dôležitý rovnomerný rast do šírky a do výšky s ohľadom na expozíciu spodných a vnútorných výhonkov. Pri výhonkoch, na ktoré takmer nedopadá slnečné svetlo, sa vytvárajú holé miesta, čo má za následok tvorbu listov len na vonkajšej strane. Tomuto javu môžete zabrániť zastrihávaním jednotlivých kríkov v tvare lichobežníka. To umožní prenikanie dostatočného množstva slnečného svetla do hlbších, nižších vrstiev.

Ak pri strihaní čerešne ako stromu uprednostňujete guľovitý tvar, ideálne sú na to druhy ako Van Nes a Etna. Na druhej strane, ak chcete dať čerešni lichobežníkový alebo pyramídový tvar, je najlepšie zvoliť vysoké a rýchlo rastúce rastliny, ako sú Herbergii alebo Caucasica.

Záver

Aby čerešňový vavrín rástol husto a vysoko, mali by ste ho aspoň raz ročne ostrihať. Ak chcete zabezpečiť zdravý rast, vyberte si správny čas na prerezávanie čerešňového vavrínu, ktorý je zvyčajne na jar. Ako nástroj na strihanie čerešňového vavrínu použite nožnice na živý plot. V niektorých krajinách, napríklad vo Švajčiarsku, je strihanie čerešňového vavrínu zakázané.

Tipy pre zdravý rast čerešňového vavrínu:

  • Od druhého roka hnojte čerešňový vavrín kompostom.
  • V období sucha čerešňový vavrín v pravidelných intervaloch polievajte.
  • Zabráňte vzniku zamokrenia.
  • Na jar višňu prerežte.
  • V zime rastlinu dostatočne chráňte.

Odporúčame mulčovať pôdu, aby čerešňa dobre prežila zimu. Tým sa ochránia korene pred mrazom. Na ochranu čerešňového vavrínu pred mrazom a vetrom použite jutové vrecia alebo záhradné rúno. Ani v zime nezanedbávajte polievanie. 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk