Najlepšie akumulátorové kosačky v teste 2024

05.06.2024
9 min.
Od redakcie StavbaEU.sk

Akumulátorové kosačky sú medzi záhradkármi čoraz obľúbenejšie, pretože umožňujú rýchle kosenie trávnika. A to bez otravných káblov a často nepríjemného dopĺňania paliva. Ľahko sa používajú a trávnik s nimi môžete kosiť aj v citlivých chvíľach, pretože akumulátorové kosačky sú mimoriadne tiché. Ak sa rozhodnete pre akumulátorovú kosačku, znížite emisie a zároveň budete šetrní k životnému prostrediu.

V našom teste akumulátorových kosačiek sa dozviete, aké výhody majú oproti iným typom kosačiek, ako sú elektrické alebo benzínové kosačky, a ktoré aspekty sú rozhodujúce pri výbere správnej kosačky.

 

kosacka a nohy v pozadie

 

Výhody akumulátorovej kosačky v porovnaní s benzínovou alebo elektrickou kosačkou
Zatiaľ čo elektrické a benzínové kosačky zaťažujú elektrickú sieť a sú neustále závislé od dopĺňania benzínu, bezšnúrové kosačky bodujú za úsporu zdrojov, ako sú palivo a energia. V našom teste akumulátorových kosačiek sme zistili aj ďalšie výhody:


Emisie
Akumulátorové kosačky pracujú v podstate bez benzínu, a preto neprodukujú žiadne emisie. Znamená to, že pracujete ekologicky a zároveň chránite svoje zdravie.


Flexibilita
Hoci elektrické aj benzínové kosačky tiež pracujú bez výfukových plynov, sú menej flexibilné. Je to preto, že elektrická kosačka je pripojená k elektrickej sieti, zatiaľ čo benzínová kosačka je závislá od paliva. Na druhej strane je akumulátorová kosačka flexibilnejšia, pretože neprodukuje žiadne emisie.


Hlučnosť
Ďalšou výhodou akumulátorovej kosačky je jej nízka hlučnosť. Benzínové kosačky sú oveľa hlučnejšie. Pohybuje sa okolo 90 decibelov. Naproti tomu akumulátorová kosačka pracuje s hlučnosťou okolo 75 decibelov.

✓ Proces spúšťania
Štartovanie motora je veľmi jednoduché vďaka absencii ťahacieho kábla. Stačí stlačiť štartovacie tlačidlo a akumulátorová kosačka sa spustí. To je vhodné najmä pre starších ľudí alebo ľudí s menšou silou.


Údržba
Akumulátorová kosačka vyžaduje len občasné naostrenie nožov. Inak je kosačka bezúdržbová. Nemusíte meniť zapaľovacie sviečky ani dopĺňať olej. Akumulátorové kosačky sú v porovnaní s elektrickými alebo benzínovými kosačkami aj ľahké.

 

Každý nadšenec záhradkárčenia by mal vlastniť akumulátorovú kosačku. Každá záhradkárska domácnosť by mala mať aj ďalšie akumulátorové náradie, ako sú akumulátorové nožnice na živý plot, akumulátorový vyžínač alebo akumulátorový vysávač lístia.

 

Na čo by ste si mali dať pozor pri kúpe akumulátorovej kosačky?

Venujte osobitnú pozornosť výdrži batérie a výkonu kosačky. Pri veľkom pozemku je výhodná vysoká kapacita batérie. Pre malé a stredne veľké záhrady s rozlohou do 200 metrov štvorcových odporúčame batériu s napätím 18 až 36 voltov a výkonom dve až štyri ampérhodiny. Zariadenia s lítium-iónovou batériou dosiahli v našom teste batérií do kosačiek priaznivé výsledky. Tie majú dlhšiu životnosť a vyššiu energetickú účinnosť ako nikel-kadmiové batérie. Niektoré zariadenia majú indikátor stavu batérie.

Pred kúpou akumulátorovej kosačky zvážte, či chcete mulčovať trávnik. V takom prípade je vhodné vybrať si akumulátorovú kosačku s funkciou mulčovania. Zvážte aj veľkosť zberného koša na trávu. Čím väčší je zberný kôš na trávu, tým menej je potrebné ho vyprázdňovať.

Za zváženie stojí aj šírka kosenia, ktorá by v prípade menších záhrad mala byť aspoň 30 až 32 centimetrov. V prípade väčších trávnikov si vyberte kosačku so šírkou kosenia aspoň 36 až 42 centimetrov.

Pred kúpou kosačky venujte pozornosť údajom o emisiách hluku. Zvyčajne sa stretnete s dvoma rôznymi údajmi. Jeden je hladina akustického tlaku a druhý je hladina akustického výkonu. Hladina akustického tlaku udáva hlasitosť, ktorú vnímate v určitej vzdialenosti od kosačky. Na druhej strane hladina akustického výkonu udáva hlasitosť priamo pri kosačke.

Hmotnosť a ergonómia kosačky sú rozhodujúce pre starších ľudí alebo ľudí s menšou fyzickou silou. Dobré zariadenie bude mať nastaviteľnú rukoväť. Skontrolujte, či sa dá nastaviť výška kosenia novej kosačky a či nie je príliš ťažká. Ťažké zariadenie môže vyzerať robustne, ale na jeho tlačenie budete potrebovať viac sily.

 

Ktorí výrobcovia ponúkajú akumulátorové kosačky na trávu?

Akumulátorové kosačky na trávu sú dostupné od rôznych značiek. Otestovali sme pre vás akumulátorové kosačky na trávu a značky


⮚ Bosch
⮚ Dewalt
⮚ Gardena
⮚ Makita

Ak hľadáte kompaktný model, dobrou voľbou je akumulátorová kosačka Bosch AdvancedRotak 36V-44-750. Toto zariadenie je vysoko efektívne. Vďaka 50-litrovému zbernému košu na trávu a šírke záberu 44 cm optimálne zvládnete aj veľkú záhradu. Vďaka nízkej hlučnosti, bezkartáčovému motoru a dodávanému 36 V/6 ampérhodinovému akumulátoru je akumulátorová kosačka Bosch spoľahlivým modelom s dlhou životnosťou. Výšku našej kosačky možno nastaviť na presnú výšku kosenia. Využite sedem výšok kosenia od 25 do 80 milimetrov.

 

Akumulátorová kosačka DeWALT DCMW564N-XJ 48 cm XR je vybavená bezkartáčovým motorom, ktorý zvyšuje životnosť a výkon kosačky. Akumulátorová kosačka DeWALT so šírkou záberu 48 centimetrov je okrem kosenia trávnika ideálna aj na správu pozemkov s rozlohou 1 000 metrov štvorcových. Zároveň môžete mulčovať pomocou mulčovacieho klinu. Výšku kosenia trávnika možno nastaviť v 5 stupňoch. Dvojstupňový bezpečnostný spínač zabraňuje nechcenému spusteniu kosačky. Pripojené rukoväte na prenášanie uľahčujú nastavenie a nakladanie akumulátorovej kosačky. Vďaka indikátoru nabitia integrovanej batérie vždy viete, kedy je potrebné ju dobiť.

dewalt aku kosacka

Ak si ceníte manévrovateľný prístroj, akumulátorová kosačka PowerMax Li-40/32, 32 cm 5033-20 od spoločnosti GARDENA je tou správnou voľbou. Udržujte malé trávniky s ľahkou GARDENA akumulátorovou kosačkou. Dokonale tvrdené nože zaisťujú presné výsledky kosenia. Rukoväť ErgoTec poskytuje mimoriadny komfort. Ľahký model s jednoduchou údržbou je nastaviteľný do 10 polôh. Hrebene na trávu pripevnené na boku krytu uľahčujú kosenie v blízkosti stien. Efektívne zachytávanie a kosenie je možné vďaka integrovanému systému CnC. Akumulátor 40 V s kapacitou 2,6 ampérhodín sa ľahko nabíja. Zariadenie sa po zložení ľahko prepravuje.

 

gardena kosacka

 

Akumulátorová kosačka Makita sa v našom teste akumulátorových kosačiek osvedčila ako mimoriadne výkonná. Či už ide o mulčovanie, zber alebo kosenie. Stroj zaujme aj svojimi 2 x 18 V tichými akumulátormi. Akumulátorová kosačka Makita DLM382PT2 38 cm Li-ion LXT sa ľahko používa a je vhodná na kosenie malých až stredne veľkých trávnikov. Zberný kôš s indikátorom naplnenia pojme až 40 litrov pokosenej trávy. Výškovo nastaviteľná rukoväť sa dokonale prispôsobí vašej výške.

 

Porovnanie

 

Model: Bosch AdvancedRotak Akumulátorová kosačka 36V-44-750

Vlastnosti

  • 36 V batéria
  • Až 660 m2 trávnatej plochy
  • Hmotnosť: 16,5 kg
  • Kapacita zberu trávy: 50 litrov
  • Šírka kosenia: 44 cm
  • Výška kosenia: nastaviteľná v 7 polohách

Hodnotenie: veľmi dobré

 

Model: Akumulátorová kosačka DeWALT DCMW564N-XJ 48 cm XR - 2 x 18 V batérie

Vlastnosti:

  • Hmotnosť vrátane batérie: 27,1 kg
  • Objem zozbieranej trávy: 55 litrov
  • Šírka kosenia: 48 cm
  • Výška kosenia: nastaviteľná v 5 polohách
  • Vrátane mulčovacieho klina 


Hodnotenie: veľmi dobré

 

Model: GARDENA akumulátorová kosačka PowerMax Li-40/32, 32 cm 5033-20 - 40 V 

Vlastnosti:

  • Hmotnosť: 8,9 kg
  • Objem zberu trávy: 30 litrov
  • Šírka kosenia: 32 cm
  • Výška kosenia: nastaviteľná v 10 polohách 


Hodnotenie: veľmi dobré

 

Model: Akumulátorová kosačka Makita DLM382PT2 38 cm Li-ion LXT - 2 x 18 V akumulátor

Vlastnosti:

  • Hmotnosť vrátane akumulátora: 16,9 kg
  • Kapacita zberu trávy: 40 litrov
  • Šírka kosenia: 38 cm
  • Výška kosenia: nastaviteľná v 13 polohách


Hodnotenie: veľmi dobré

 

Podrobné hodnotenie

Spomedzi rôznych akumulátorových kosačiek BOSCH sa model AdvancedRotak 36-660 javí ako veľmi dobrý model. Medzi pozitívne aspekty patrí rýchle nabíjanie 36-voltovej batérie a veľký 50-litrový zberný kôš na trávu.

Z rôznych testovaných akumulátorových kosačiek DeWALT jednoznačne zvíťazila akumulátorová kosačka DeWALT DCMW564N-XJ 48cm XR. Jej šírka záberu 48 cm, ktorá je vhodná pre záhrady s rozlohou do 800 m2, je vynikajúca. Model je vybavený aj režimom mulčovania.

V teste GARDENA akumulátorových kosačiek na nás pozitívne zapôsobila GARDENA akumulátorová kosačka PowerMax Li-40/32, 32 cm 5033-20 so 40 V akumulátorom.

Na druhej strane, v teste akumulátorových kosačiek Makita DLM382PT2 38 cm Li-ion LXT získala naša akumulátorová kosačka Makita, ktorá váži necelých 17 kg vrátane akumulátora a má veľkú kapacitu zberu trávy 40 kg, vysoké hodnotenie.

 

Záver

Akumulátorové kosačky na trávu sú dostupné od rôznych značiek. Všetky zariadenia v našom teste akumulátorových kosačiek boli hodnotené ako „veľmi dobré“. V našom teste sme sa zamerali najmä na výkon batérie, kapacitu zberu trávy, flexibilitu, hlučnosť a skutočnú hmotnosť zariadenia.
V našej porovnávacej tabuľke odporúčame testované značky, ktoré si môžete zakúpiť v spoločnosti StavbaEU.

 

Produkty vzťahujúce sa k článku

Súvisiace články

© 2007 - 2024 StavbaEU.sk